2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Autómatuzsálemekkel gazdagodtak

2019. június 21. péntek, 19:22
Szerző: Nemes Norbert; Fotó: N.N.
A Helikon Kastélymúzeum június közepén egy sajtótájékoztatón mutatta be hintókiállításuk két új különlegességét: egy 41 Packard 110-t és egy Ford T-modell Speedstert, amelyek tartós letétben kerültek a kiállítás gyűjteményébe. Így immár három különleges gépjármű -egy 1914-es Ford T-modell már korábban a kollekcióba került - megtekintésével lehet nyomon követni a technika fejlődését.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója Európa egyik legnagyobb hintógyűjteményében elmondta, hogy az autógyártás őskorának megidézésével már azt a folyamatot is szemléltetni tudják, hogy miként változtak a hintók egyszeriben autómobilokká. A fővárosban élő Lakatos Ferenc műgyűjtő, mecénás az autórestaurálás nagymestereként mesélt a felújított az eredeti alkatrészekkel újjávarázsolt autókról. A bemutatott járművek közül a Packard száz lóerős, soros, hathengeres, 4018 cm3-s motort birtokló impozáns darab gyártási éve 1941.

Különlegességek a hintókiállításban

A közel 8 évtizedes autómatuzsálem származási országa az Amerikai Egyesült Államok. A korábban a Magyar Veteránjárművesek Szövetsége által rendezett kiállításokon bemutatott oldtimer egyedülállónak számít hazánkban. A Hintókiállítás 2-es termében kapott helyet Lakatos Ferenc kiállító 104 esztendős Fordja is, ami a maga 20 lóerős motorjával a gyártáskor igazi csodának számított. Ezt a típust 1927 októberéig gyártotta Henry Ford cége. „Bádog Böske”, ahogy mi, magyarok becéztük, tette lehetővé a középosztálybeli amerikaiak számára az utazást, és ez számít az első megfizethető autónak is, mivel már futószalagon készült.

Az autó páratlan sikerének alapja a konstrukció egyszerűsége és célszerűsége volt. E típus annyira népszerű volt, hogy 15 millió darabot gyártottak belőle. Ez a modell magyar szempontból is nagy jelentőségű, hiszen tervezői csapatában két neves autókonstruktőrünk is jelen volt, Galamb József és Farkas Jenő.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK