2022.10.05., szerda - AurélZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bizalom és szeretet övezte

2021. október 16. szombat, 12:42
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egész pályafutása során politikai közbizalom övezte, ami ritka a magyar történelemben. Deák Ferencre, a „haza bölcsére” emlékeztek a róla elnevezett téren, születésének 218. évfordulója alkalmából.

 Deák Ferenc emlékezete

A koszorúzással egybekötött megemlékezést a hagyományokhoz híven a Deák Ferenc Technikum, a Zrínyi Miklós Gimnázium, valamint a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezte. Köszöntőt Kiss Gábor könyvtárigazgató mondott. Elhangzott: a reformkori politikus zalaegerszegi szobra az első Deák-szobor volt az országban. Halála után három évvel, 1879-ben készült közadakozásból.

A korszellemet és Deák tiszteletét jelzi, hogy bár a politikus nem szerette a díszmagyar viseletet – inkább polgári ruhában járt – mégis ebben ábrázolják. A söjtöri születésű egykori jogtudós, nemzeti szabadelvű politikus munkássága során mindig élvezte a polgártársak bizalmát és szeretetét, mindezek a pozitív érzések máig megmaradtak az emberek emlékezetében – fogalmazott Kiss Gábor.

Az ünnepi műsor részeként Keresztury Dezső: A józanság lázelméi című művéből olvasott fel Kistüttősi Ákos és Kovács Zsolt. Közreműködött a Zrínyi-gimnázium énekkara. A megemlékezés koszorúit a szervező intézmények, a Göcseji Múzeum, a Zalaegerszegi Törvényszék, valamint Söjtör és Kehidakustány képviselői helyezték el. A város önkormányzata nevében Balaicz Zoltán polgármester vett részt a tiszteletadáson.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK