2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Hetvenöt százalék eredeti len

2019. november 11. hétfő, 10:44
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Tizedik alkalommal szervezték meg a Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálét. Zalaegerszeg lengyelországi testvérvárosában kétévente hirdetik meg a kortárs textilművészeti seregszemlét, mely Közép-Kelet Európa aktuális áramlataiból merít.

A biennáléra érkezett pályaművekből a hagyományokhoz híven Zalaegerszegen is látható egy válogatás; a tárlat a napokban nyílt meg a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Bár a krosnói Kézműves Múzeumnak a Göcseji Múzeummal van szoros kapcsolata, és hosszú évekig annak időszaki kiállítótere adott otthont a kiállításnak, a múzeumépület felújítása miatt most a zsinagógában került sor az eseményre. Persze nem ez az első alkalom, hogy a lengyel delegáció itt vendégeskedik.

Zalaegerszegen a krosnói biennálé anyaga

Mint azt Flaisz Gergő, a Keresztury VMK intézményegységeinek vezetője a megnyitón elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy otthont adhatnak a nagy múltú rendezvénynek. Tovább ápolva ezzel a két város közti jó kapcsolatot.

A krosnói biennáléra idén tizenkét ország, kilencvenegy művésze jelentkezett közel százhúsz alkotással, melyek gazdagon illusztrálják a térség művészeti trendjeit. A tárlatot megnyitó dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: Közép-Kelet Európa egyik legrangosabb textilművészeti eseménye a biennálé, ezért is örömteli, hogy az anyag egy része városunkba is rendszeresen ellátogat. A textil mindig fontos szerepet játszott az emberiség történetében. Nemcsak ruha, hanem egyéb használati tárgyak, lakásdíszek is készültek belőle. A textil felhasználása, megmunkálásra kreativitásra ösztönöz, és számos gondolat kifejezésére ad lehetőséget.

A művészettörténész szerint a kiállított művek két irányzatot képviselnek. Az egyik a szövésre és a hagyományos technikára helyezi a hangsúlyt; ám komoly bravúrokkal és extremitásokkal mintázza az anyagot. A másik vonal egyfajta autonóm művészetként kezeli a textíliát, és teljesen egyedi gondolatokat közvetít.

A tárlatnyitón részt vett Ewa Mankowska, a Krosnói Kézműves Múzeum igazgatója is, aki mindenekelőtt megköszönte, hogy Zalaegerszeg és a hangversenyterem befogadta az anyagot. Mint mondta: a biennálé pályázati kiírásában szerepelnek bizonyos feltételek, és csak azokat a műveket választják be, amik ennek megfelelnek. Ilyen például, hogy 75 százalékban eredeti lent kell tartalmazniuk a műveknek, és 25 centiméternél nem lehet kisebb egy alkotás. A közel 120 beérkezett pályaműből húszat díjazott a szakmai zsűri; ezek a munkák a hangversenyterem központi falára kerültek.

A kiállítás január közepéig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK