2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Jövőre megszólalhat a skanzenorgona

2022. szeptember 01. csütörtök, 17:53
Szerző: -pet-; Fotó: pP, Göcseji Múzeum
Összegyűltek a restauráláshoz szükséges források, így jövő nyárra elkészül a skanzen orgonájának teljes felújítása. Mint ismert, négy évvel ezelőtt egy 18. századi, barokk orgona került a Göcseji Falumúzeum tulajdonába Vöcköndről, melyet Klügel József kőszegi orgonaépítő készített.

A támogatóknak köszönhetően jól halad a felújítás

A hangszer nagyon rossz állapotú, emiatt többfázisú restaurálásra szorul. A felújítási munkálatoknak elég magasak a költségei, ezért az intézmény május végén jótékonysági orgona-zongora koncertet szervezett a Városi Hangverseny-és Kiállítóterembe, Mátyás István orgonaművész közreműködésével. A zalaegerszegi születésű, Bécsben élő művész felkarolta az „orgona-ügyet”: nemcsak a jótékonysági koncerten szerepelt, hanem pályázati lehetőséget is keresett, és talált is.

Ebben az állapotban került ide az orgona

Varju András, a Göcseji Múzeum osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta: egy liechtensteini alapítványhoz, az International Music and Art Foundation-hoz adtak be pályázatot, akiktől másfél millió forint értékű támogatást nyertek. A nemzetközi művészeti alapítvány nemcsak zenei és színházi formációknak nyújt segítséget, hanem többek között műtárgyak restaurálását, épületek felújítását is segíti. – A pályázati forrással és a helyi közönség adományaival együtt örömmel jelenthetjük, hogy összegyűlt a pénz a Klügel-orgona teljes restaurálására – fogalmazott Varju András.

Hozzátette: jelenleg jó ütemben halad a fából készült orgonaszekrény felújítása, melyet a Göcseji Múzeum restaurátorai végeznek, Horváth Imre vezetésével. A hangszer belső szerkezetének és a sípoknak a helyreállításán pedig egy soproni orgonaépítő cég dolgozik. 

Az orgonaszekrény restaurálás közben (ZalaMédia archív/pP)

Mivel a hangszer a tervek szerint a falumúzeum fatemplomában kap majd helyet, külön feladat az épület klimatikus viszonyainak vizsgálata. Az osztályvezető elmondta: minden évszakból gyűjtenek adatokat a hőmérsékletre és a páratartalomra vonatkozóan, hogy kiderüljön szükséges-e klímakezelés, vagy sem. Az orgonát csak az adatok ismeretében lehet biztonsággal beépíteni és működtetni. Bíznak benne, hogy jövő év augusztus 20-án már megszólalhat az orgona a fatemplomban.

Az intézmény ezúton is köszöni minden nemes lelkű adományozónak az önzetlen támogatást, továbbá Mátyás István orgonaművésznek, hogy szervezőmunkájával segíti a hangszer felújítását, életre keltését!
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK