2022.07.03., vasárnap - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Könyvemlékek 2020 bűvöletében

2020. január 26. vasárnap, 18:02
Szerző: Horányi Árpád; Fotó: H.Á.
Muzeális kincseivel villant fel kerek évfordulókat az idén folytatódó Hónap könyve kiállítássorozatával a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történelmi könyvtára.

Az intézmény a korábban útjára indított bemutatóival gróf Festetics György halálának 2019. évi bicentenáriuma előtt tisztelgett a személyéhez, munkásságához kötődő korabeli olvasmányokra irányítva a figyelmet. Idén „Emlékezzünk régiekről a Helikon Könyvtár kincseivel” címen indítottak útjára újabb sorozatot. A hónapról hónapra egymást követő bemutatók célja, hogy az esztendő során a 20-as évszám „bűvöletében” kerek évfordulókat, évfordulós személyeket, irodalmi, történelmi, művészettörténeti eseményeket kapcsoljanak össze a könyvtár számtalan értékes dokumentumával: könyvvel, folyóirattal, kottával, térképpel, egyebekkel.

Az éves mozaik első darabjával 1520-ba „repülünk” vissza. Abban az évben Kölnben, Johann Soter könyvkiadó műhelyéből került ki a becses darab, amely a Szászország történelmét, társadalmi aspektusait dolgozza fel. A mű írója Albert Krantz (Crantz) (1450 körül - 1517), aki a német reneszánsz történetírás egyik jelentős alakja volt. Jogi, teológiai tanulmányai befejezése után éveken keresztül Nyugat- és Dél-Európában tett utazásai révén szerzett tapasztalatait jól kamatoztatta a későbbiekben megjelent történelmi témájú munkáiban is. Műveit kivételes kutatás, alaposság jellemezte. Szászországot bemutató munkájának első kiadása halála után jelent. A könyv az 1500-as évek folyamán több kiadást is megért. A muzeális értékű darab még mindig nagyon jó állapotú, egészbőr barokk kötését a 18. században kaphatta. A Festetics család gyűjteményébe való kerülésének körülményei nem ismertek. A „Historia Universalis” szakcsoportot gazdagítja hosszú évszázadok óta.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK