2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Rejtőzködő kincsek; új kiállítás a Göcseji Múzeumban

2024. június 20. csütörtök, 17:01
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egy zalai magángyűjtő kollekciójából válogat az a képzőművészeti kiállítás, mely a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében nyílt meg a közelmúltban.

  Képzőművészeti kiállítás egy magángyűjtő kollekciójából

A Rejtőzködő kincsek című tárlat a 19. század első felétől a 20. század második feléig ad egyfajta sajátos keresztmetszetet a hazai festészet gyöngyszemeiből. A bemutatott 28 festmény egy – magát megnevezni nem kívánó – magánszemély gyűjteményéből származik, aki most lehetővé tette, hogy a nyár folyamán a múzeumbarát közönség megtekintse a különböző korszakokból származó, és különböző stílusú képeket.

A kiállításnyitón dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója mondott köszöntőt, felhívva a figyelmet többek között a mecenatúra és a múzeumok közösségépítő szerepének fontosságára. A tárlatot dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum tudományos igazgatója nyitotta meg. Mint fogalmazott, más-más szempont vezérel egy műgyűjtőt és egy muzeológust a gyűjtemény kialakításakor. A gyűjtők ízlésüknek megfelelően, érzelmi, valamint értékalapon döntenek egy-egy festmény megvásárlásakor. A muzeológus ennél vonalasabban gondolkodik, hiszen egy-egy földrajzi egység, stílusirányzat vagy alkotói életpálya mentén alakul ki az adott intézmény gyűjteménye.

A mostani kiállításon a magyar romantikus tájképfestészet jellegzetes alkotásai éppúgy megfigyelhetők, mint a 20. század első felének modernista, absztrakt törekvései. Többek között Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, Kassák Lajos, Bálint Endre művei is feltűnnek. A művészettörténész szerint a legnagyobb érdeklődést minden bizonnyal Munkácsy „Délutáni vizit” című, közismert alkotása váltja majd ki, melynek a kidolgozott, teljes változata a Magyar Nemzeti Galériában található. Az itt bemutatott festmény még inkább vázlat, visszafogottabb színezéssel.

A kiállítás (melynek kurátora Müller Imre) június 21-től várja a látogatókat, a Múzeumok éjszakáján pedig tárlatvezetésekkel készülnek. A rendezvényen az is elhangzott, hogy mivel a Városi Hangverseny –és Kiállítóteremben is van egy hasonló – ám ott csak tájképeket bemutató – kiállítás, a két intézmény összefogásának köszönhetően az érdeklődők közös jeggyel tekinthetik meg a műveket a nyári hónapokban.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK