2023.09.24., vasárnap - Gellért, MercédeszZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

8.01 galéria az online térben

2021. március 18. csütörtök, 18:12
Szerző: -pet-
A 2005-ben alakult ZAZEE Kulturális Egyesület igazodva a koronavírus-járvány miatt kialakult nehéz helyzethez, és hogy a képzőművészetet kedvelők ne maradjanak program nélkül, létrehozta a 8.01 online galériát.

Virtuális kiállítás helyi művészekkel, megismételhetetlen tárlatvezetésekkel

Az első kiállítás március 25-től április 15-ig lesz látható a virtuális térben. A részletekről Wettstein Tamás, az egyesület elnöke, Nadrai Róbert, a galéria koordinátora és Tóth Norbert a finearthotel.hu gyűjtőoldal megalkotója és működtetője tájékoztatta az újságírókat. A sajtóesemény a járvány miatt szintén a digitális térben zajlott.

Wettstein Tamás elmondta: az egyesület az alakulás óta sokszor rendezett már indusztriális, illetve extrém környezetben fesztiválokat; koncertekkel, kiállításokkal és más művészeti produkciókkal. Most, alkalmazkodva a járványhelyzethez úgy gondolták, hogy ha már minden zárva tart, akkor egy virtuális galéria keretein belül mutatnák be a helyi képzőművészet sokszínűségét. A „keret” szó talán nem is a legmegfelelőbb; hiszen mint azt a galéria nevében szereplő 8-as szám is jelzi, a lehetőségek egy online térben szinte végtelenek. Mindig ki tud nyílni még egy szoba, fel tud kerülni még egy kép a falra.

Látványkép a virtuális galéria egyik szobájáról (Forrás: ZAZEE)

Az első alkalommal a finearthotel.hu oldal képzőművészei mutatkoznak be. A virtuális galériát az egykori MMIK üres tereibe helyezték: itt láthatók majd az alkotások, melyek méretarányosan kerültek ki a falakra. Az egyes művekre kattintva pedig a látogató pontos információkat kap az adott festményről, vagy szoborról. Azért a néhai MMIK-t választották szervezők, mert 2014-ben ott volt az utolsó általuk rendezett Color Arts Fesztivál, és az épület belső tereiről kellő számú fotó állt rendelkezésre, amit fel tudtak használni a kiállítás és a galéria hátterének megtervezéséhez. Cél volt, hogy úgy sikerüljön visszaadni az épület hangulatát, hogy közben kezelhető is legyen a felület a látogatók számára, akik nyilak segítségével közlekedhetnek a szobák között.

A finearthotel.hu weboldalról Tóth Norbert képzőművész elmondta: 2005-től üzemel az oldal, mely annak idején azért jött létre, hogy online megjelenést biztosítson a zalaegerszegi, azon belül is az Ady-művészeti iskolához tartozó tanárok és ott végzett diákok számára. Első körben főleg azoknak az idősebb művészeknek próbált segíteni, akiknek még nem volt saját honlapjuk, vagy profiljuk. A képzőművészek számára így ez egyszerre volt egy portfólió és egy dokumentációs tér is, hiszen alkotásaikat, életrajzukat, és a velük kapcsolatban megjelent híreket, írásokat egyaránt feltölthették ide. A résztvevők köre folyamatosan bővült, jelenleg 25 művész alkotja a közösséget, közülük 22-en állítanak most ki a 8.01 galériában. A képzőművészek sokféle stílusban alkotnak, tehát nem egy művészi elvet vagy koncepciót képviselnek. Ezért is lesz izgalmas megnézni, hogy ennyi év után vajon hogyan mutatnak együtt az alkotásaik egy online térben – tette hozzá Tóth Norbert. A galéria a 801.zazee.hu oldalon lesz elérhető.

 

A konkrét programokról Nadrai Róbert tájékoztatta a sajtót. Elhangzott: a kiállítás három hete alatt egyszeri és megismételhetetlen tárlatvezetésekkel készülnek. Március 25-én Wahorn András Munkácsy-díjas képzőművész nyitja meg a galériát, április 8-án a zalaegerszegi születésű Filó Vera képzőművész, író-költő lesz a vendég, április 15-én pedig a szintén zalaegerszegi születésű Orsós László Jakab, író, forgatókönyvíró, kritikus, a New York-i Brooklyn Public Library művészeti igazgatója mutatja be a tárlatot, mely a kiállítás finisszázsa is lesz egyúttal. A tárlatvezetések este 8 óra 1 perckor kezdődnek és az egyesület Youtube csatornáján (live.zazee.hu) érhetők el.

A szervezők elárulták, hogy a 8.01 galéria következő kiállítója Frimmel Gyula grafikusművész lesz, őt pedig Kiss Ágnes Katinka festőművész követi.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK