2023.09.22., péntek - MóricZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A franciáknak bejön az absztrakt

2021. október 18. hétfő, 15:13
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: Artistes de Ménilmontant; pP
Párizsban járt ősszel, és nyitott kapukat döngetett. Utóbbira igazából nem volt szükség, hiszen elmondása szerint tárt karokkal várták, szívesen fogadták. Annak ellenére, hogy Nagy Kálmán festőművész nem Párizsban él és alkot, a szerencsének köszönhetően (bár mint mondja, nem hisz a véletlenekben) mégis eljutott a francia főváros egyik legnagyobb kortárs képzőművészeti fesztiváljára.

Biennálé Párizsban, jubileumi tárlat a VMK-ban

A Portes Ouvertes (Nyitott Kapuk) biennálét 1991 óta kétévente rendezik meg az Artistes de Ménilmontant (AdM) egyesülethez tartozó alkotók számára. Az idei – szeptember 23-26 között zajló – esemény a 30. évfordulót ünnepelte.

Nagy Kálmán a párizsi kiállítótérben (Forrás: Facebook/Nagy Kálmán)

- Tulajdonképpen a Facebooknak köszönhetem, hogy eljutottam a párizsi biennáléra. Miután a közösségi oldalra elkezdtem feltenni a festményeimről készült fotókat, megtalált két korábbi ismerősöm, akik menedzselni kezdték a művészi tevékenységemet. Egyikőjüknek volt kapcsolata a párizsi egyesülettel, azon belül is a Magyarországról elszármazott Lengyel Jenő-Pál festőművésszel. Ő még kisgyerekkén került Párizsba az 1956-os eseményeket követően. Azóta is ott él és alkot – magyarázta a francia összeköttetéseket Nagy Kálmán.

Az AdM egyesület 170 képzőművészt tömörít, szinte kivétel nélkül absztrakt alkotókról van szó, így a zalaegerszegi művész festményei beleillettek a képbe. Egy zsűrizést követően tavaly beválogatták az egyesület tagjai közé, és innen már egyenes út vezetett az idei biennáléra, ahová húsz újabb alkotását vitte ki.

Párizs felett az ég (Forrás: Facebook/Nagy Kálmán)

- Ezt a négynapos képzőművészeti fesztivált nagyjából úgy kell elképzelni, mint a Velencei Biennálét. Párizs-szerte kisebb nagyobb kiállítások nyíltak. Ötven helyszínen lehetett látni a szervezethez tartozó művészek tárlatait. Abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy ugyanabban a kiállítótérben mutathattam be műveimet, mint Lengyel Jenő-Pál. Ezúton is köszönöm neki a lehetőséget.

Az alkotó hozzátette: nemcsak vendéglátói fogadták nagy szeretettel, hanem a közönség is nyitott és érdeklődő volt. Az absztrakt művészet iránt sokan lelkesednek Párizsban, a biennálé helyszínei nyüzsögtek, folyamatosan érkeztek a látogatók hozzájuk is. Mint meséli, arra is alig marad ideje, hogy kicsit sétáljon a városban. Úgy néz ki, hogy a biennálén való szereplés újabb lehetőségeket is hoz számára; egy párizsi galéria máris érdeklődik a művei iránt, jövő tavasszal pedig – ha minden jól alakul – Nizzában lesz egy kiállítása.

Szívesen dolgozik feketével; műtermében most is éppen ilyen képek formálódnak (Fotó: pP)

Hamarosan a zalaegerszegiek is találkozhatnak Nagy Kálmán alkotásaival, hiszen november 9-én a Gönczi Galériában nyílik meg a 65. születésnapja alkalmából rendezett jubileumi tárlat. A kiállításhoz egy 120 oldalas, keménytáblás, színes katalógus is készül. A kötetbe a korábbi és újabb festményein túl egyik novellája is bekerült, valamint a róla szóló újságcikkekből is válogat.

Kérdésünkre azt felelte: neki alapvetően jót tett a járványhelyzet miatti bezárkózás, még ha sokszor egyedül is érezte magát. Közben viszont rengeteget dolgozott, sok új festménye született. Képei letisztultabbá váltak; az ég, vagy még inkább a víz kékje a maga egyszerűségében, ám hangsúlyosan jelenik meg újabb művein. (Hazatérve például „Párizs felett az ég” címmel festett újabb képet.) Emellett szívesen dolgozik feketével, bár mint meséli, beletelt egy időbe, mire rájött, hogy a háromféle fekete árnyalat közül hozzá a „korom” áll a legközelebb. Műtermében most is épp ilyen festmények készülnek.

Azt mondja, sok hangulat van még benne, amiket a közeljövőben szeretne „kifesteni” magából. A végeredmény pedig néha önmaga számra is meglepetés, mivel nem tervezi meg tudatosan, hogy mit alkot. Addig és annyit változtat a képein, amig befejezettnek nem érzi őket.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK