2021.11.28., vasárnap - StefániaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Dobozszínház a Keresztury VMK-ban

2019. április 01. hétfő, 18:19
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Színpadi díszletek miniatürizált látványterveiből nyílt tárlat a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. A fővárosi és vidéki színházak egyes előadásaihoz készült makettek tervezője és kivitelezője Bagossy Levente grafikus, Jászai Mari-díjas díszlettervező.

Az alkotó látványos, többféle stílust felsorakoztató, „dobozba zárt” díszleteit főleg testvére, Bagossy László – szintén Jászai-díjas – rendező előadásaihoz készítette, de más rendezőkkel, sőt táncszínházakkal is dolgozott már együtt. A kiállítást (melynek címe nemes egyszerűséggel csak ennyi lett: Látványtervek) is a díszlettervező testvére ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.

Miniatűr díszlettervekből nyílt tárlat

Bagossy Levente és Bagossy László

Bagossy László elmondta: konkrét – hol klasszikus, hol kortárs műveket feldolgozó – színházi előadások díszleteinek makettjeit láthatja a közönség, melyek az alkalmazott művészet produktumainak tekinthetők. Gyönyörű, mívesen kidolgozott tereket csodálhatunk meg, de azt nem tudhatjuk, hogy ebben a térben hogyan játszottak a színészek, így mindig marad valami titokzatosság ebben a miniatürizált világban. A digitális korban már ritka, hogy egy díszlettervező ilyen építészekre, belsőépítészekre jellemző precizitással és méretarányosan dolgozza ki a színpadkép terveit.

Az Örkény-színház 2014-es Hamletjének látványterve

A testvérpár sokszor közösen gondolkodik és találja ki, hogy hogyan épüljön fel egy-egy előadás képi világa. A konyha egy félreeső zugában odagörnyednek az üres doboz fölé, és megálmodják, hogy mi legyen a térben. Bagossy Levente ugyanis nem bánja, ha a rendezőknek is van elképzelésük, és esetleg konkrét tervekkel keresik meg. Sok minden múlik persze az egyes színházak adottságain és a díszletgyártó műhelyek lehetőségein is.

Ha Bagossy László elengedheti a fantáziáját, mert épp kevesebb rendezői instrukciót kap, akkor költőibb, esztétizálóbb díszleteket készít. Az „uncsi realista” ábrázolás nem a szíve csücske. Ezt már a kiállításmegnyitót követő fórumon árulta el a tervező a közönségnek. A testvérpárral Arany Horváth Zsuzsa újságíró beszélgetett a VMK kávézójában. Többek között elhangzott: a rendező minden színpadra szánt művet „elölről kezd”, vagyis hiába ismert mondjuk a darab, mindig próbál elszakadni a korábbi feldolgozásoktól, jelentéstartalmaktól. Van, hogy saját korában lehet hagyni egy klasszikus darabot, máskor pedig érdemes a mába tenni. (A Tartuffe-ből emiatt például kétféle színpadkép is látható a tárlaton.)

Dobozokba épített színpadképek

A kiállított látványtervek annyira alaposak (és néha mozgathatók), hogy Bagossy Levente még a bútorokat, egy egyéb kisebb kellékek makettjeit is mindig elhelyezi a térben.

A kiállítás április 27-ig látogatható.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK