2024.06.20., csütörtök - RafaelZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Egy színkompozíció, egy dallam

2021. november 10. szerda, 17:31
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Mintha csak most lett volna a hatvanadik, a napokban meg már a 65. születésnapját ünnepelte Nagy Kálmán festőművész. Az évforduló alkalmából – akárcsak öt évvel ezelőtt – kiállítása nyílt a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

Nagy Kálmán '65 – születésnapi tárlat a VMK-ban

 A tárlat a legkevésbé sem retrospektív, hiszen jórészt az elmúlt két év alkotásaiból válogat. Termékeny időszak volt ez az alkotó életben, mely együtt járt – ha korszakváltással nem is – egyfajta szemléletváltással. A geometrikus absztrakció korábban is jellemző volt rá, de az új munkáiban még hangsúlyosabban van jelen. Kevés színt, kevés motívumot megjelenítő, minimalista, letisztult festményeket látunk. A légiesség, a víz tiszta kékje, a világos színek és a végtelen horizont miatt egyszerre tűnik frissnek és nyugodtnak a képeken látható táj. A hideg hatások ellenére mégsem érezzük magunkat „fázósan” Nagy Kálmán vidékén (még akkor sem, ha épp űrbéli tájakon jár), hiszen szinte mindenütt megjelenik a Nap, vagy a Hold sárga/narancs színű korongja, ami (hol halványabban, hol intenzívebben) melegséget sugároz. A festmények között feltűnnek persze a régebbi éveket idéző, zaklatottabb hangulatú, vörösben, narancsban vibráló tájak, várostöredékek is. Épületromok, templomrészletek, falak, ablakok; sűrítve, sokszor a tér közepére koncentrálva az alkotóra jellemző szimbólumok halmazát. 

A nyugodtság, csendesség, valamint a zaklatottság, harsányság látszólagos ellentmondásai adják meg a tárlat ritmusát, sőt zeneiségét. Annál is inkább, mert utóbbi nem áll távol a művésztől. A kiállítás alkalmából néhány zenésztársával együtt maga is gitárt ragadott. Sőt, képein is sokszor tűnnek fel hangszerek, zenei motívumok.

Ahogy a tárlatot megnyitó Tóth Csaba festőművész is utalt rá: Nagy Kálmán képeinek belső sugárzása van, idődimenziójuk pedig zenei. Egy-egy színkompozíció egy-egy dallam. És, ha a teret időnként el is hagyja képein, a zeneiséggel az idő és a tér végtelenségére utal.

A festőművészt Gecse Péter alpolgármester is köszöntötte, felidézve az ünnepelt életének néhány fontos állomását. Nagy Kálmán bajai születésű, 1985 óta él Zalaegerszegen, ahol 1990-ben nyílt először kiállítása. Azóta többször mutatta be műveit egyéni és csoportos tárlatokon. Műveivel az ország más városaiba, sőt többek között Ausztriába, Horvátországba, Angliába, Lengyelországba és Spanyolországba is eljutott. Néhány hete pedig Párizsban vendégeskedett. Remélhetőleg a friss francia kapcsolatoknak lesz folytatása.

A születésnap alkalmából hamarosan megjelenik egy album, amiben a festményeken túl, néhány írását, személyes vallomását is megismerheti a közönség. A tervek szerint a kötetet a tárlat finisszázsa alkalmából, november végén mutatják be.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK