2021.01.16., szombat - GusztávZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Ékszer-lények és UV-festmények

2017. szeptember 11. hétfő, 11:50
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Ritkán fordul elő, hogy különleges ékszerek és kortárs festmények kerülnek egy kiállítótérbe; és még a megvilágítás/elsötétítés is kulcsfontosságú momentummá válik a tárlatnyitón.

Bánfalvi Rita zalaegerszegi ékszerész és Kő Ferenc budapesti festőművész, galériatulajdonos alkotásaiból nyílt tárlat a minap a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

 Különös technikával készült művek a zsinagógában

Az alkotókat és a szépszámú közönséget Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki a helyi közösségi és művészeti élet fontosságára hívta fel a figyelmet. Mint mondta: idén, mikor 770. évfordulóját ünnepli a város, különösen fontos, hogy a múlt értékeinek bemutatásán túl, napjaink alkotásaira is fókuszáljunk. Bánfalvi Ritának ez az első tárlata, ahol egyedi, különös technikával készült ékszereit, figuráit mutatja meg a nagyközönségnek.

Kő Ferenc képei mindezt kiegészítik, hiszen azok is újszerű, csak rá jellemző eljárással készülnek. Az UV-technikát felhasználó művei tulajdonképpen „dupla” festmények; mást látunk a vásznon világosban, és mást, ha besötétítjük a helyiséget és UV-lámpával világítjuk meg a képeket.

A zalaegerszegi ékszerész munkásságát Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. ügyvezetője méltatta. Elhangzott: Bánfalvi Rita Budapesten végezte el az aranyműves szakmát, majd városunkban kezdett vállalkozásba. Minden ékszere egyedi és sajátos technikával készül. Jellemző rájuk az úgynevezett hálós formavilág, valamint a tenyésztett gyöngyök, nemesfémek használata, illetve a merész és különleges látványvilág. Amikből hol pókok, hol szitakötők, vagy más élőlények-, néha meg egyszerű mértani formák bontakoznak ki. A tévé vezetője szerint mindezeket nemcsak csodálni, hanem viselni is élmény.

A megnyitó után Kő Ferenc tartott tárlatvezetést, melynek során a közönség megismerkedhetett festményeinek „világos” és „sötét” oldalával.

A tárlat október 10-ig látogatható.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK