2021.10.16., szombat - GálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Európán túli sokszínűség; festményeken

2019. május 13. hétfő, 17:58
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Európán kívüli képzőművészek munkáiból nyílt tárlat a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. A mexikói, indiai, iráni, dél-koreai alkotók bár más-más stílusban alkotnak, egy közös pont van az életükben; a Gébárti-tó.

A kiállított művek ugyanis a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepen készültek 2010-2014 között. Az „Egy másik világ” című tárlatot Velkey Péter, a humánigazgatási osztály vezetője, és dr. Erőss István képzőművész, egyetemi tanár ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A rendezvényen részt vett Kopasz Tamás képzőművész is, aki az említett időszakban a művésztelep vezetője volt.

Válogatás a GébArt-i művésztelep anyagából

Változatos színvilág és látásmód Európán túlról

Velkey Péter elmondta: parádés anyag látható a Gönczi Galériában, melynek varázsát legfőképpen a csodás színek adják. Bár távoli országokból és más-más kultúrákból érkeztek ide annak idején a művészek (akik épp a nagy távolság miatt a mostani kiállításmegnyitón személyesen nem tudtak jelen lenni), képeiken mégis ott van a Gébárti-tó hangulata. A zalai táj szépsége ugyanis inspirációul szolgált a művésztelep lakói számára. Hiába dolgoznak különféle technikával és stílusban, az alkotótábor egy közös élmény volt mindenkinek, ami az itt készült munkáikon is jól látszik. Az osztályvezető bízik benne, hogy az egyelőre rejtett GébArt-i anyag egyszer egy állandó kiállítás formájában látogatható lesz a nagyközönség számára.

Velkey Péter, Kopasz Tamás, Nagy Johanna és dr. Erőss István

A nemzeti és a lokális képzőművészeti gyűjtemények kialakulásáról és identitásformáló szerepéről szólt a kiállítás kapcsán dr. Erőss István egyetemi tanár, grafikusművész. Mint fogalmazott, gyakran még ma is vita tárgyát képezi, hogy mi lehet a hívószó, vagy a rendezőelv, ami mentén létrehozunk akár nagyobb, akár kisebb, lokális gyűjteményeket. Sokszor ugyanis, amit mi egy adott pillanatban és adott helyen értéknek gondolunk, az nem biztos, hogy egy másik korban, vagy egy másik kultúrkörben is annak számít majd. Kell egyfajta távolság, hogy „megtisztuljon” egy műalkotás, és az idő eldöntse a fenti kérdést. Úgy érzi, hogy a GébArt-i anyag már átment ezen a szűrőn, és bizton állítható, hogy minőségi alkotások születtek a zalaegerszegi művésztelepen. Amely óriási értéket jelent a város számra.

Ennek kiváló lenyomata a mostani sokszínű, impulzív és elgondolkodtató kiállítás is. A tárlat címe arra utal, hogy más – Európán kívüli – országokból érkeztek ide a festőművészek, ám mégis magunkénak tudjuk érezni mindazt, amit a képeken látunk – folytatta Erőss István. Hozzátette: próbáljuk minél inkább megfejteni az alkotások üzenetét, mert lehet, hogy más az a kulturális háttér, ahol a most bemutatkozó művészek élnek, de a dekódolás lehetősége nyitott mindenki számára.

A kiállítás május 28-ig látogatható. Augusztusban pedig folytatódik a GébArt-i anyag bemutatása: a 2015-2019 közötti művésztelepek alkotásai a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben vendégszerepelnek majd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK