2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Évadzárás a D’Clinicben

2018. november 05. hétfő, 20:50
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Nyolc országból, összesen tizenkét művész látogatott az idei évadban Zalaegerszegre, hogy részt vegyen a D’Clinic Studios munkájában. A Pál Katja festőművész által vezetett nemzetközi rezidenciaprogram 2018-as szezonja a napokban zárult.

Az utolsó turnusban Angie Allen (USA) képzőművész és Gregor Taul (Észtország) író töltött néhány hetet a Báthory utcai műteremben, akiknek alkotásait egy zárókiállítás keretében nézhették meg az érdeklődők. Az eseményen már csak az amerikai művész tudott jelen lenni. Az író csak a virtuális térben szerepelt; egy idős építész fiktív önéletrajzáról szóló regényrészletével.

Nemcsak képzőművészek, írók is részt vettek a munkában

Angie – akinek zalaegerszegi kurátora Borsos Zoltán volt – egy izgalmas és művészeti körökben manapság ismét kedvelt technikával, a cianotípiával (kéknyomat) kísérletezik. Ez egy fotografikus sokszorosító eljárás, mely ciánkék nyomatokat eredményez. A fotográfia történetében már régóta ismert technika ez, hiszen a 19. század közepétől használták, egészen a 20. század közepéig.

Borsos Zoltán, Pál Katja, Angie Allen a zárókiállításon

Az amerikai művész ezenkívül ceruzarajzokat is készített, melyeknél saját testét használta modellként, de különös látószögű épületstruktúrákat is létrehozott. Itt tartózkodása alatt érdeklődni kezdett a régi magyarországi boszorkányperek iránt is, egy 18. századi szegedi boszorkányhistória hatására egy pdf-es összeállítást készített. Művészeti ténykedését főleg a kötés és felszabadítás kettőssége, illetve az ellentétpárban rejlő energiák felszabadítása határozza meg.

A 2018-as D’Clinic szezonról Pál Katja érdeklődésünkre elmondta: a világ számos pontjáról jöttek most alkotók – többek között Japánól, Amerikából, Belgiumból, Észtországból, sőt Hondurasból is – akik nagyon változatos műfajokat képviseltek. Idén először több író is megfordult a műteremben, de festőművészek, médiaművészek is érkeztek. A résztvevők jórészt egyénileg alkottak, de volt két, úgynevezett Mixer projekt is, amikor közös munkákat kellett létrehozniuk.

A rezidenciaprogram a tervek szerint 2019. májusában folytatódik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK