2020.10.25., vasárnap - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Fókuszban a kortárs lengyel kultúra

2019. január 30. szerda, 19:25
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A Krakkói Jan Matejko Képzőművészeti Akadémia V. számú rajz műhelyének alkotásaiból nyílt kiállítás Zalaegerszegen. A Puzzle című tárlat a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben látható ezen a héten, mégpedig az egyhetes Kortárs Lengyel Underground rendezvénysorozat részeként.

A hangversenyteremben rendezett kiállításon huszonhárom fiatal lengyel alkotó munkáit mutatják be január 29-től február 2-ig. Az eseményre öt művész – két egyetemi tanár és három diák – is ellátogatott.

Képzőművészeti tárlat és irodalmi est

Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója a tárlatot megnyitva elmondta: mint azt a cím – Puzzle – is jelzi, egy pillanatkép ez, a kortárs lengyel kultúra aktuális állapotáról. A művek a kompozicionális és formai problémák megoldására tett kísérletek során készültek.

Lengyel művészek is érkeztek a programsorozatra

A festmények és grafikák az akadémia hallgatóinak útkeresését mutatják be. Annál is inkább, mert az V. számú rajz műhely célja, hogy a hallgatók a természet megfigyeléseiből kiindulva tökéletesítsék rajztudásukat; elsajátítva a tömör vázlatkészítés technikáját. Különféle eszközökkel kísérletezve a tanulás során.

A Kortárs Lengyel Underground rendezvénysorozatot szervező zalaegerszegi Helyi Tájékoztatásért Egyesület részéről Cserpes Attila elnök érdeklődésünkre elmondta: az egyhetes program a Waclaw Felczak Alapítvány támogatásával valósul meg. Magának az alapítványnak a létrejötte egy friss kezdeményezés; a magyar kormány a lengyel kultúrát szeretné Magyarországon népszerűsíteni. Van a szervezetnek egy társalapítványa is Lengyelországban, tehát a két nemzet kormányának együttműködéséről van szó. Az országok kulturális életének promóciójára pdig különféle pályázatokat írnak ki.

Joanna Urbanska nyitotta meg a kiállítást

Egy ilyen projektre nyert támogatást a zalaegerszegi egyesület, melynek fő célja az, hogy a fiatalok számára tegyék vonzóvá és érdekessé a lengyel kultúrát. Cserpes Attila úgy gondolta, hogy ezt az érdeklődést a korosztályi sajátosságok miatt leginkább a kortárs és underground művészetek révén lehet felkelteni. Így született meg a mostani programsorozat ötlete.

Az egyhetes rendezvényen a zsinagógában nyílt képzőművészeti kiállításon túl, fókuszba kerül napjaink lengyel irodalma (Kellermann Viktória műfordító látogat el január 31-én a PopUp Café irodalmi estjére), valamint a kortárs lengyel rock- és jazzmuzsika, de a filmművészet is.

A krakkói képzőművészeti akadémia hallgatóinak alkotásait február 2-ig lehet megtekinteni

A szervezők remélik, hogy a mostani rendezvény az első lépés, és a jövőben még sor kerülhet hasonló kulturális találkozóra a két ország között.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK