2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Idő koptatta anyag Rómából

2019. október 16. szerda, 19:33
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Teljes is, meg töredékes is. Talán ez a két legtalálóbb szó Budaházi Tibor festőművész Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben nyílt tárlatának rövid jellemzésére.

Teljes, hiszen az idén éppen 65 esztendős alkotó mutatkozik be egy konkrét tematikát felölelő anyaggal. És töredékes, mert a jubileumi tárlat egyrészt – a szokásokkal ellentétben – nem retrospektív, vagyis nem arra vállalkozik, hogy a művész egész munkásságát elénk tárja. Másrészt pedig az anyag címe is az, hogy „Római töredékek”.

Budaházi Tibor jubileumi „töredékei”

Budaházi Tibor 2015-ben, egy hónapot töltött Rómában a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként. Ennek a projektnek a lenyomata és utóhatása látható most a zsinagóga falain. A „fal” itt sokszorosan felértékelődik, mert az alkotó képein – amik jórészt fotográfiák és nem festmények – falrészletek, kopott vakolatok, falfirkák láthatók. Vagyis első ránézésre nem egy hagyományos Budaházi-kollekciót tekinthet meg a néző. Bár, ha jobban belegondolunk munkáin mindig is ott volt a töredezettség, a vakolat-hatás. Ezt helyezte most más kontextusba azzal, hogy egy konkrét téma – nevezetesen Róma – köré helyezte a fókuszpontot. Viszont most nem az ecsetet, hanem a fényképezőgépet használta gondolatainak megjelenítéséhez.

Ahogy a kiállításmegnyitón maga az alkotó elmondta: a modern, mai Róma mögött ott rejlik az antik világ is. Ezeket a rétegeket próbálta megfigyelni és ábrázolni. Nagy öröm volt számára, hogy öt évvel ezelőtt, éppen hatvan éves korában sikerült elnyernie a római ösztöndíjat. A négy hét alatt próbált úgy élni, jönni-menni, mint a rómaiak. Rengeteg helyre eljutott, és amennyire lehetett megismerte a várost. Róma sokszínűségének és többrétegűségének lenyomatai figyelhetők meg a most kiállított műveken.

A jubiláló művészt a tárlatnyitón köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester is, bemutatva az alkotó életútjának néhány fontosabb állomását. Budaházi Tibor a romániai Kőszegremetén született, a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett, majd 1987-ben költözött Zalaegerszegre; azóta örvendeztet meg minket egyéni látásmódjával. A polgármester szerint a kiállított műveken jól látszik, hogy Budaházi Tibor Róma hatása alá került, és ottléte alatt teljesen sikerült eltávolodnia a hétköznapoktól.

A tárlatot Tolnay Imre képzőművész, művészeti író ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: Róma magas lelki és szellemi hőfokokat magában hordozó hely. Ha valaki ott van, az a tér és az idő ajándékát kapja. Pláne, ha minél több helyre elsétál az illető, hiszen egy város csak gyalog ismerhető meg igazán. Az alapvetően festő szemléletű Budaházi Tibor Róma rétegeit kereste: a kopott falak, mállott vakolatok között olvasott. Képein ezért főleg az idő jelenik meg: az antikvitás, a középkor, a barokk, a modernitás nyomai, előbukkanó elemei. Mindezt némi mediterrán temperamentum fűszerezi. Ezekből a jelenségekből metszett ki néhány töredéket fényképezőgépével. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a képei idő koptatta anyagból készültek.

A születésnap alkalmából egy album is megjelent, melyben a most kiállított művek szerepelnek. A tárlat pedig október 31-ig látogatható.
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK