2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kerámia meditációk

2020. március 09. hétfő, 19:34
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A meditáció olyan szellemi gyakorlat, mely magába foglalja a szemlélődés és az absztrakció különböző formáit, melyek elősegítik a fokozott öntudatot, megvilágosodást, mentális egészséget, olvashatjuk többek között a szómagyarázatban. Szemereki Teréz Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész „Meditáció az Univerzumban” című kiállítása garantálja ezt az élményt. A tárlat április 18-ig látható a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A március eleji megnyitó a város legjelesebb keramikusainak érdeklődése és kellemes Bach zenei aláfestés mellett zajlott. Az alkotások pedig némán, de annál erősebb kifejező erővel idézték fel a lélek ősi világát, számtalan szimbólum megjelenítésével, az alkotó univerzális jártasságát, elmélyülését és együtt rezgését bizonyítandó.

Szemereki Teréz kiállítása a hangversenyteremben

Szemereki Teréz

- Itt nincsenek bukfencek, csak tiszta formavilág. Igazság önmagához és a világhoz. Ezzel vonul be Szemereki Teréz a mai magyar kerámiaművészetbe. A gyökerek vannak itt, melyek fát növesztenek és a nap sugarai éltetik azt tovább. Ez a kőbe, kerámiába megjelenő kultúra is jó lenne, ha így élne tovább – mondta többek között köszöntőjében Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, a Nemzet Művésze. 

Nehéz méltó szavakat találni a tárlat miliőjére, Feledy Balázs művészeti író is inkább ezen földön túli világba kalauzoló megnyitón az alkotó életútjának összetevőiről beszélt, mely egy hosszú és szép életpályát, számtalan elismerést, önálló kiállítást és köztéri alkotást eredményezett.

 

Munkáit tiszta formavilág jellemzi

- Egész munkásságát a hit és az idealizmus hatja át, hangsúlyos része művészetének. Tatai születésű, de a komáromi gyermekévek atmoszférája egy rettentően nehéz időszakban, meghatározó volt. Angyal Kálmán és Nagy Márton indították az úton, mellyel a nagy túljelentkezés ellenére bejutott a budapesti képzőművészeti gimnáziumban, ahol a kerámiával került kapcsolatba. A főiskolán Csehovszky Árpád volt a mestere, s ezzel a görög-római mediterrán művészet közelébe került. Később hatott rá az építészeti kerámia, ahogy új motivumokkal gazdagították a külföldi ösztöndíjak (Finnország, India, Egyiptom). De több vallásba és vallási kultúrába is belehelyezkedett, tanulmányozta az elméletet az alkotás előtt, így a magyar őstörténettel kapcsolatban is, az ősmagyar motívumok megjelentetése előtt – mondta Feledy Balázs majd kiemelte az alkotások közül a madárvilágot, a kőbe vésett latin bölcsességeket és a rózsaablak sorozatot, mely jól illeszkedik a kiállító terem színes ablakaihoz. 

Az alkotó, aki számos művésztelep, így a GébArt vendége is volt már, köszönetét fejezte ki a művésztársak, barátok jelenlétéért.

A megnyitón csellón közreműködött Zumbók-Jakobovics Nikoletta. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK