2023.01.28., szombat - Károly, KarolaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Különbség van jó és művészi fotó között

2022. február 13. vasárnap, 18:27
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: -pP-
Ha fényképezésről van szó, akkor egy nagyon furcsa ellentmondás jellemzi a kort, melyben élünk. A technikai eszközök fejlettsége és hozzáférhetősége miatt szinte nincs olyan ember, aki ne fotózna. A fotográfiáról, mint művészetről viszont gyakran megfeledkezünk. Márpedig a fotó is lehet műtárgy.

Nemzetközti fotókiállítás a VMK-ban

Többek között ezekre a gondolatokra hívja fel a figyelmet a Magyar Fotóművészek Világszövetsége (MFVSZ) által szervezett XXI. Nemzetközti-Magyar Fotószalon Pannon régió/Zalaegerszeg kiállítása, mely a közelmúltban nyílt meg a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. A seregszemlén a 2021-es év legsikeresebb pályaműveit tekinthetik meg az érdeklődők. A falakon látható 45 fotó öt nagy tematikus egység köré szerveződik. Az általános témájú képeken túl, külön kategóriát képviselnek a természetfotók, a magyar vonatkozású nemzeti jelképek, valamint a bor és a szőlő sajátos világa (Barátom a bor címmel). Az ötödik tematikus egységben pedig a világhírű magyar képző- és fotóművész, Moholy-Nagy László halálának 75. évfordulójára emlékeznek a szervezet tagjai.

A kiállítást megnyitva Patrus Sándor, az MFVSZ elnöke elmondta: a 2002-ben alakult világszövetség idén ünnepli 20. évfordulóját. A szervezet célja kezdetektől az, hogy határon innen és túl, összefogják a magukat magyarnak valló amatőr fotográfusokat. Bár az amatőr szó sokszor negatív, sőt pejoratív értelmű, ők büszkén viselik és vállalják „amatőrségüket”. Ez ugyanis jelen esetben nem a felkészültség hiányát jelenti, hanem a függetlenséget, szabadságot. Hogy nem megélhetési célból fotózik a tagság. Mindemellett sokan rendelkeznek nemzetközi fotóművész diplomával, vagy egyéb képesítéssel. Általánosságban pedig elmondható, hogy mernek kísérletezni, sőt az alkotás során ez az egyik legfontosabb vezérelv. 

- Fotóművészeti alkotásokat igyekszünk létrehozni. Nem dokumentálás a fényképezés célja, hanem hogy önmagunkat, saját gondolatainkat, érzéseinket megmutassuk. Különbséget kell tenni jó fotó és művészi fotó között, hiszen a mai technikai eszközökkel bárki képes jó minőségű, éles képet előállítani, ám ez nem feltétlenül bír művészi értékkel. Utóbbiaknak egy alapötletből kell eredniük, és valamiféle gondolatot közvetíteniük – fogalmazott az elnök.

A világszövetségnek 180 tagja van, sok olyan magyar csatlakozott hozzájuk, aki külföldön él; ezért is szerepel a nemzetközti szó az elnevezésben. A fotópályázatot minden évben meghirdetik különféle témákban, a tavalyira 1497 pályamű érkezett 147 fotóstól. A zalai megyeszékhelyen a legjobb művekből látható most válogatás. A díjazott munkák között két helyi fotós (Mészáros T. László és dr. Simán László) alkotásait is megtalálhatjuk.

Az elnök azt is elmondta, hogy a szakmai színvonal fontos számukra. Bár mindenkit szeretettel várnak tagjaik közé, a jelentkezőket szelektálják, és két ajánló is kell a tagfelvételhez. Ha ez első körben nem sikerül, nem jelent végleges elutasítást, hiszen mindig lehet fejlődni, tanulni és újra próbálkozni. Van olyan tag, aki második vagy harmadik körben nyert csak felvételt. A szigorúság a pályaművek elbírálására is jellemző: komoly szakmai zsűri dönt minden évben a nyertesekről. A kiállításokkal pedig arra is szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a fotográfia lehet műtárgy, egy festményhez hasonlóan feltehető a falra. A képeknek esztétikai és anyagi értékük is van. Kispéldányszámban készült, szignóval ellátott alkotásokról van szó.

Dr. Simán László, Fekete Tamás, az MFVSZ Pannon Régiójának alelnöke, Mészáros T. László, és Patrus Sándor

A tárlaton színes, fekete-fehér fotókat, már-már festményekre hasonlító természetképeket, absztrakt műveket és geometrikus alakzatokat egyaránt láthatunk. Jól reprezentálva, hogy a fotográfia mennyire összetett műfaj, és korántsem csak egy-egy pillanat „elcsípéséről” szól.

A kiállítás március 4-ig látogatható.
     

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK