2024.04.19., péntek - EmmaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Lift-pánik a festészet eszközeivel

2020. február 24. hétfő, 18:02
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Aki átélt már valaha félelmet zárt terekben, vagy egyszerűen csak szeretné jobban megismerni az efféle „parák” mibenlétét, mindenképpen látogasson el a keszthelyi Balatoni Múzeum legfrissebb kiállítására. Tóth Xénia festőművész Általános félelmek című bemutatkozó tárlata ugyanis a pánik-hangulat témáját járja körül, a képzőművészet eszközeivel.

A fiatal alkotó témaválasztása nagyon is személyes élményekhez köthető, hiszen egyszer beszorult egy pesti bérház felvonójába, ami cseppet sem volt kellemes élmény számára. Utána sokáig kerülte is a lifteket. Ugyanakkor erős vágyat érzett arra is, hogy legyőzze ezt a félelmet; vagyis, hogy megküzdjön valahogy a liftben (vagy inkább a saját képzeletében) lévő démonokkal, rossz szellemekkel, furcsa lényekkel.

Félelmek és feloldások a Balatoni Múzeumban

Egy festőművész pedig mi mást is tehet, minthogy tanulmányozni kezdi félelme tárgyát, majd vászonra viszi érzéseit egy különös perspektíván keresztül. Így született meg az elmúlt két évben az Általános félelmek – Beszorulástól a kibontakozásig című képsorozat, melynek egyes darabjait nézve talán az is kap némi ízelítőt a pánik valóságáról, aki soha nem élt át ilyesmit. Titokzatos liftajtók, gonosz, fenyegető hívógombok, fura fények és árnyékok az üveg mögött, megnyúlt, vagy épp zsugorított terek, lebegő bútorok és a lassan elmosódó, széteső világ… 

A kiállítást a művész barátja, Berki Nóra test- és lélekgyógyász, art coach ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint mondta: a félelmek és azok feloldása látható Xénia képein, és ez utóbbi nagyon fontos elem. Rossz és negatív események ugyanis mindenkivel történnek, azonban jó, ha ezekkel egy idő után olyan viszonyba kerülünk, ami már nem bántó, nyomasztó. Első körben próbáljunk megbarátkozni a félelem tárgyával, vagy a pánikot kiváltó helyzetekkel, utána jöhet a feloldás. Érzéseink megformálása, lerajzolása a pszichológiai terápiák része is. Lélekgyógyászként, coachként azt tapasztalja, sokszor nagyon nehéz rávenni a pácienseket arra, hogy rajzoljanak, hogy vessék valamilyen formában papírra mindazt, ami a bensőjükben van. 

Persze egy képzőművésznek talán könnyebb a dolga e terén, pláne, ha még továbbképzésre is van lehetősége. Tóth Xénia a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója 2016 óta, ám tavaly a nünbergi egyetem ösztöndíjasa lett, ahol szabadfestészetet tanul. Elmondása szerint a németországi iskola újabb inspirációt adott ahhoz, hogy tovább bontsa a tereket; nem mindennapi nézőpontok felé irányítva a befogadók figyelmét.

A tárlaton nemcsak olajfestmények, hanem videomunkák is láthatók, melyek szintén szorongásainkkal szembesítenek, ám az önismeret, öngyűlölet, önszeretet; vagyis az önmagunkkal vívott örök harc is megmutatkozik bennük.

Tóth Xénia kiállítása a Fiatal Balatoni Alkotók sorozat részeként nyílt meg. Mint azt Havasi Bálint múzeumigazgató elmondta: minden év elején igyekeznek bemutatni egy-egy Keszthelyhez kötődő ifjú tehetséget, akik saját szülővárosukban, vagy korábbi lakóhelyükön kevéssé ismertek.

A megnyitón a képzőművész kistestvére, Tóth Abigél mondott verset, az eseményt pedig Jónás Leonard zongorajátéka színesítette. A tárlat április 11-ig látogatható a Balatoni Múzeum aulájában.
   
 

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK