2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Maszkolás és könnyed színek

2017. március 06. hétfő, 18:39
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A színek sokfélesége megmaradt, a hatás azonban világosabb, áttetszőbb, könnyedebb lett. Kiss Ágnes Katinka festőművész mostanság inkább akvarelleket fest. Ezért is lett Vízjel a címe a keszthelyi Balatoni Múzeumban nemrégiben nyílt tárlatának.


Persze a kiállításon láthatóak a korábbi, nagyméretű olaj- és akrilképei is, ám már érződik az új irány. A megnyitó előtt (és alatt) két új akvarellt is készített a helyszínen. Ennek apropóján váltottunk néhány szót az alkotóval; új technikáról, kísérletezésről.

Kiss Ágnes Katinka: új tárlat, új technika

Hosszú ideje nem foglalkozott már vízfestéssel, amikor a Göcseji Múzeum munkatársaként – különféle foglalkozások során – elkezdte használni, újra felfedezni ezt a technikát. Mint meséli: kedvet kapott hozzá, hiszen sokféleképpen lehet alkalmazni, rengeteg kísérleti lehetőség rejlik benne, s ez utóbbi amúgy is mindig inspirálja. Annak ellenére, hogy az akvarell az egyik legnehezebb technika, mert nem lehet „visszaszedni”. Ha elfolyik a festék, az úgy is marad, ha színek összefolynak, az is…

Épp emiatt az esetleges elfolyás miatt inkább kisebb méretű festmények készülnek vízfestéssel. A képek színvilága viszont sokkal tisztább, könnyedebb lesz.

Kiss Ágnes Katinka továbbra is nonfiguratív képeket fest, bár ezek szimbolikája némileg eltér a korábbi művekétől. Itt egyelőre nincsenek állatok, és más lények. Persze később még bármi lehet. A térbeliség viszont fontos. Bolygószerű színes gömbök formálódnak a papíron a keszthelyi múzeum aulájában. Az üres felület bizonyos részeire (de nem koncepció nélkül) először maszkoló folyadék kerül, ezt kezdi körbefesteni az alkotó. A folyadék ráragad a papírra, később, ha lehúzza (mint egy megszáradt maszkot) az alatta lévő felület fehér marad, amit tovább lehet alakítani, színezni. A maszkolást több rétegben is ki lehet próbálni: ha az első festékrétegek megszáradtak, a színezett részeket is ki lehet átmenetileg takarni. Bár a felszedésnél vigyázni kell, nehogy eltépődjön az első réteg.

Szóval az akvarellfestés nem veszélytelen vállalkozás, de Katinka azt mondja, hogy most pont ezek a kihívások érdeklik. Azért azt is hozzáteszi, praktikus okai is vannak az újításnak: ezzel a módszerrel gyorsabban lehet dolgozni, kisebb helyet is foglal a készülő kép, s neki most erre van lehetősége. Azért a nagyméretű olaj-, akrilfestményekről sem mondott le végleg. De most az akvarellfestésben lát sokféle lehetőséget, amit szeretne kihasználni.

A Balatoni Múzeumban megnyílt tárlatot – mely április 30-ig látogatható – dr. Kostyál László művészettörténész, a Göcseji Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A megnyitó alatt a művész elkészült két újabb festményével, melyek szintén a kiállítótér falára kerültek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK