2022.07.04., hétfő - UlrikZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Monokróm, szakrális művek

2022. március 17. csütörtök, 19:37
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A kereszthalál és a feltámadás a legfőbb témája a Keresztury VMK legfrissebb kiállításának, mely nem véletlenül a húsvét előtti időszakban nyílt meg. A szombathelyi Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész Stációk címmel mutatja be szakrális alkotásait.

Tóth Csaba festményei a Gönczi Galériában

A Gönczi Galériában nyílt tárlaton Mozsár Eszter újságíró beszélgetett a képzőművésszel. Tóth Csaba többek között elmondta: a Stációk cím nemcsak a nagyhétre és a húsvétra utal. Úgy állította össze a kiállítás anyagát, hogy az az ő stációit, vagyis festészeti életútját is bemutassa. Egy gyűjteményes anyag került a zalaegerszegi közönség elé. 

Tóth Csaba a tárlatnyitón

A tárlaton az alkotó korai önarcképei és az akciófestészet időszaka is megjelenik, hiszen a főiskola idején és pályája kezdetén ezen az úton indult el. Később ezt egy nonfiguratív korszak követte, ám ez sem fejezte ki teljesen a világról vallott gondolatait, ezért az emberközpontú, figurális művészet, és a nagy elődök felé fordult figyelme. Képei a reneszánsz és a barokk festészetet idézik, ám újragondolva; a mai kortárs festészet szellemében interpretálva azok alapvető mondanivalóját.

A szakrális művek Tóth Csabánál négyzetes alapú kompozíciók, melyeknek „elvette” a színét. Annak ellenére, hogy a festészet anyanyelve a szín, ő monokróm képeket fest, melyek vízszintes tengelyébe latin nyelvű feliratok kerülnek. Így emelve ki a jelentést, de a szavak a kereszténység egyetemes szakrális nyelvére is utalnak.

Az alkotó úgy fogalmazott, hogy festményeivel – melyek különböző korszakok vallási témájú műveit idézik – tulajdonképpen leporolja a régi műveket, amiket a mai kor szerinte megtagadott. Mindezzel részint visszatér a gyökerekhez, ugyanakkor tovább sugározza mindazt, amit a régiek közvetíteni akartak. Krisztus áldozathozatala, a keresztút és a feltámadás számára ma is példa. Képeivel a nézőknek, a befogadó közönségnek is el szeretné juttatni ezt az ősi üzenetet.

A kiállítás április 12-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK