2023.09.21., csütörtök - Máté, MirellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Művészi kalendárium kagylókkal

2020. november 30. hétfő, 18:02
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP; Nagy Kálmán
Különleges naptárt jelentetett meg Nagy Kálmán festőművész. A 2021-es képzőművészeti kalendáriumba ezúttal nem csak egyszerűen a festményeiről készült reprodukciók kerültek. Sokkal inkább festmények, tárgyak és fotók megkomponált egysége látható a tizenkét képen.

 Festmények, tárgyak, fotók egysége

A képzőművész érdeklődésünkre elmondta, hogy régóta foglalkoztatja a gondolat, hogy érdekesebb, komplexebb fotókat készítsen. A fényképezés már kiskorában elbűvölte, sokat időzött édesapja laborjában. Itt sajátította el az alapokat is. Mikor pedig „nagyobbacska” lett, megkapta ajándékba az apja FED 2-es gépét, s ezzel a fotózás mellett is elkötelezte magát egy életre.

Nagy Kálmán afféle portfóliónak is szánja a kalendáriumot (Fotó: pP)

- 2012-ben Spanyolországban volt kiállításom, és ott az „utcát járva egymagamban” lefotóztam azt a romos házfalat, ami most a naptár hátoldalára került. Éreztem, hogy ezen a vonalon van még valami lehetőség. Így kezdődött ez a kollázsszerű „stílus”. Később aztán a festményeimre tettem rá a különböző objekteket: kagylókat, hangszert. Ezeket fotóztam le különböző perspektívából és fényekkel – fogalmazott.

Nemrégiben kiderült, hogy Nagy Kálmán 2021 szeptemberében (ha a járványügyi helyzet is úgy alakul) részt vehet egy Párizsban megrendezésre kerülő csoportos kiállításon. A mostani naptár tulajdonképpen egyfajta portfóliónak készült, amit kiküld Franciaországba. Már csak azért is, hogy kiderüljön: nemcsak a festés, hanem a fotózás és a zene is érdekli.

A kalendárium hónapjait a kagylók „uralják”, többnyire ez áll a fotók és a háttér középpontjában.

A május hónapot illusztrálja ez a kagylós kompozíció (Fotó: Nagy Kálmán)

- Valamikor régen, amikor még többet láttam a tengert, gyűjtöttem kagylókat. A víz motívum amúgy is fontos számomra, ezért a naptár kékes hangulata is ezt tükrözi. Mondták páran, hogy kicsit egyhangú lett, de én nem bánom, hogy egységesebb koncepciót sikerült kialakítani. Persze a kagylón kívül azért a klarinét, és kopott – ám mégis színes – vakolatok, felületek is kerültek néhány hónap mellé.

A kiadvány – melynek megjelenését támogatta az önkormányzat és a humánigazgatási osztály – letisztultságával és nyugodt színvilágával talán egy békésebb és örömtelibb új esztendőt ígér, mint amilyen az idei volt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK