2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Művészi papírvadászat

2021. szeptember 01. szerda, 19:06
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
A járvány miatt ugyan kevesebb alkotóval, de nyár óta újra várja a művészeket a D’clinic Studios rezidenciaprogram. Pál Katja festőművész páterdombi műterme július eleje óta fogad képzőművészeket a világ minden tájáról. A közelmúltban egy holland festő, Astrid Vlasman zárókiállításán vehettek részt az érdeklődők.

Holland alkotó kollázsképei a D’clinicben

Astrid Vlasman (középen) a D'clinic-csapattal (Mészáros Gáborral és Pál Katjával)

A művésznő – aki afféle papírvadászatot folytatott Zalaegerszegen az elmúlt négy hétben – a hollandiai Leidenben él és alkot. Főleg kollázstechnikával foglalkozik, ám művei sokkal inkább tűnnek festménynek. A városunkban eltöltött egy hónap alatt a környék papírgyűjtő konténereiben talált „szemetet” használta fel alkotásaihoz. A művészi papírvadászat során nagy mennyiségű plakátra akadt, melyeket a stúdióba vitt és első körben színek szerint szétválogatott. Később a papírt apró darabkákra tépte, majd egy vázlat felrajzolása után kartonra ragasztotta a pici, színes papírfecniket. Persze nem véletlenszerűen, hiszen a végeredmény néhány festménynek is beillő, figurális alkotás lett. A nagyméretű, ülő nőket ábrázoló képeket az itteni környezet ihlette. Sőt, az egyik tulajdonképpen önarcképnek is tekinthető, hiszen Astrid saját tükörképe alapján készítette el a művet.

Zöld felület, magyar könyvlapok

A képzőművészt a páterdombi stúdió kertjében álló nyírfa is megihlette; főleg miután egy heves vihar megtépázta a fát. A lehulló ágakat, gallyakat előbb színes vázákban helyezte el a műterem padlóján, majd a kollázstechnikát folytatva, vázákat formált a papírdarabkákból, és azokba is ágakat tett. Egy másik falon pedig egy magyar könyv lapjaira rajzolt zöld színű vázákat, melyek sorba rendezve egy egységes „felületté” váltak a néző számára.

Nem festmény, papírkollázs

Az alkotó célja az, hogy elhasznált anyagokból, mások kidobott papírjaiból teremtsen valami újat. Vagyis, hogy a papír új életre keljen a fantáziája és a munkája révén.

Gally kompozíció papírvázákban

A stúdiót vezető Pál Katja érdeklődésünkre elmondta: sajnos a járvány miatt némi csúszásban van a rezidenciaprogram. Főleg olyan alkotók jöttek a nyár folyamán, akiknek tavaly kellett volna. Egyelőre csak egy, maximum két művész tud biztonsággal dolgozni a páterdombi műteremben a korábbi négy helyett. Ez is kissé megakasztja a folyamatot, de legalább sikerült idén elindítani az alkotótábort. A tervek szerint az ősz első felében további művészek érkeznek… ha nem lesznek komolyabb korlátozások az országok között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK