2024.06.12., szerda - VillőZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nagy Kálmán ’60 – jubileumi tárlat

2016. szeptember 08. csütörtök, 19:48
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Egyszer kopott kapuk, homlokzatok, máskor meg a végtelen űr. A kettő között figurák nélküli, színes impressziók. Mindig változó nézőpont, mindig változó ábrázolásmód, de azért fellelhetők visszatérő motívumok is az elmúlt néhány évtizedből.

Nagy Kálmán festőművész 60 éves; a jeles alkalomból jubileumi tárlata nyílt a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. 1956-ban született Baján, 1985-től él Zalaegerszegen, ahol 1990-ben nyílt először kiállítása. Munkáit azonban már 1988-ban is bemutatta a Hetési Csárdában. A Gönczi Galériában Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte először a művészt, majd dr. Kostyál László művészettörténész értékelte az autodidakta alkotóból lett festőművész munkásságát.

Felidézte, hogy a 80-as évek végén, fiatal művészettörténészként azt írta Gusztiról (hiszen barátai, pályatársai így hívják Nagy Kálmánt), hogy afféle kísérletező művész, későn és nehezen érő típus, aki örök elégedetlenséggel keresi igazi arcát. Nos, ezek az állítások még ma is megállják a helyüket, persze azóta sok minden történt. Viszont az alkotó még most is keresi művészi útját. Mint az a mostani tárlaton is jól nyomon követhető, sok törekvéssel kacérkodott, és sok helyre járt tapasztalatcserére. Leginkább az 50-es, 60-as, 70-es évek neoavantgárd irányzatai hatottak rá, de művészetét és stílusát nem lehet egyértelműsíteni és beskatulyázni.

Mert Guszti számára kell a szabadság, hogy egyik nap így, a másik nap meg amúgy értelmezze a világot. Stílusa és technikája ugyanakkor igényes, nem kedveli a félmegoldásokat, ráadásul imponáló belső energiákkal rendelkezik, amiket áthat a zeneiség. Ez nem véletlen, hiszen, nemcsak fest, zenél is. A tárlatnyitón például Boros Miklóssal közösen adtak elő megzenésített verseket.

Nagy Kálmán festészetében a változatos művészeti törekvések ellenére több visszatérő elem is van. Kostyál László szerint ilyen például a konstruktív szerkezetre törekvés, a színgazdagság, és az égő, tüzes színek használata, valamint az emberalakok teljes hiánya. Bár a képek az emberről szólnak, sokkal inkább egy gondolati, érzelmi valóság kivetülését látjuk a vásznon. Az alkotások állandó szereplője viszont a madár, a hajó, a kotta, az írás, na és a különféle zeneszerszámok.  A művészettörténész úgy látja, hogy a művész képeit esztétikai, emocionális és filozófiai szinten is lehet értelmezni. Akárhogy is, a képek igazi ajándékok a befogadó számára, hiszen jó a társaságukban lenni, jó velük együtt élni. A mostani tárlattal végül is a közönség kapott egy szép ajándékot az alkotótól a 60. születésnap alkalmából.

Annál is inkább, mert a jubileumra egy impozáns katalógus is készült a Keresztury VMK gondozásában, az önkormányzat, a Zalaegerszeg Kultúrájáért Alapítvány, valamint több cég és magánszemély jóvoltából.

A tárlat szeptember 24-ig látogatható.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK