2024.04.22., hétfő - Csilla, NoémiZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Nemes László filozofikus szigetei

2023. november 30. csütörtök, 19:01
Szerző: ZalaMédia
Nyitott műtermi estre várta az érdeklődőket Nemes László festőművész a zalaegerszegi Páterdombi Közösségi Házba, melynek szomszédos helyiségében található műterme is.

Új festmények műteremlátogatással

A közösségi ház fogadótermében legújabb festményeit állította ki, de a látogatók az alkotó műterembe is bekukkanthattak. A tárlaton szereplő képek (képsorozatok) egy szigetet ábrázolnak, melyet Ravaszdon fedezett fel egy nyári alkotótábor során. Az új művekről többek között így vall: „Számomra meghatározó élményt jelentett felfedezni, megtalálni valami újat, igazit és egyedit. A sziget, mint jelenség, napjaink szimbolikája. Vágyódunk, keressük a személyes kis szigetünk megteremtését, de vajon megtaláljuk-e, befogadnak-e?”

A művész számára az elzárkózás, a kívülállóság, a semlegesség, a befogadás és az elszigetelődés kérdésének végtelen érzelmi és gondolati szimbolikája is a sziget. A képsorozat Hamvas Béla sorait idézve a kissé filozofikus, „Ami látható és ami mögötte van” címet kapta. Nemes László festményeket és grafikákat egyaránt készített a munka során, és különféle színekkel jelenítette meg a szigetet: a víz, a föld, a levegő misztikumát, egységét. A képeket szándékosan nem keretezte be, jelezve ezzel az alkotói és gondolati szabadságot, amit nem lehet keretek közé zárni.

A festőművésszel lapunk munkatársa, Pánczél Petra kulturális újságíró beszélgetett az est folyamán. A kiállítás alkalmi jellegű volt és ebben formájában csak egy estére szólt. A rendezvény után a képek a falakról visszakerültek a műterembe.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK