2024.05.30., csütörtök - Janka, ZsanettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Stilizált, fehér sírkövek

2017. május 29. hétfő, 20:15
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Különleges kiállítás várja a látogatókat a következő hetekben a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. Cvetka Hojnik szlovéniai festőművész En Sof című anyaga látható, ami tulajdonképpen az alkotó diplomamunkája, és a lendvai zsidóságnak állít vele emléket.

 A most bemutatott anyag 2014-ben a maribori-, egy évvel később pedig a lendvai zsinagógában volt látható. A zalaegerszegi tárlat a harmadik helyszín. Mint azt a kiállítást megnyitó Pisnjak Attila művészettörténész elmondta: egy kísérletező, útkereső, ám mégis tudatos képzőművészt ismerhetünk meg Cvetka Hojnik személyében, aki a festészeten túl, más területeken – például a textilművészetben – szerzett tapasztalatait is beépíti alkotásaiba. Az évek során a színek fokozatosan eltűntek műveiből.

Szlovéniai alkotó tárlata a zsinagógában

Ahogy az a tárlaton is kiderül, csak egy szín – jelen esetben a fehér – dominál. Emellett a letisztultság és a mértani sokféleség jellemzi alkotásait. A kiállítás címe (En Sof) végtelent, illetve annak megismerését jelenti. Ami nem csoda, hiszen az alkotó számára fontos a szakralitás, ezen belül is a zsidó vallás és a kabbala, amire támaszkodik. A zsinagógában látható falitáblái talán elsőre nehezen értelmezhetőek egy kívülállónak, ám a képeknek megvan a saját rendje és miértje. A központi elem az élet fája, kétoldalt pedig a lendvai zsidó temető sírköveinek stilizált, dombornyomatú ábrázolásait láthatjuk.

Az érdeklődőket a szlovéniai nagykövet is köszöntötte

A kiállításon részt vett Ksenija Škrilec a Szlovén Köztársaság hamarosan leköszönő nagykövete, aki a kulturális eseményt megelőzően a zalaegerszegi városvezetéssel folytatott tárgyalásokat. Mint fogalmazott: a zalai megyeszékhely az első város, mely fontos szerepet játszott a szlovén-magyar kapcsolatok építésében. Ezek továbbgondolásáról tárgyalt Balaicz Zoltán polgármesterrel. A jövőben a közlekedés, a gazdaság (kiemelten az épülő tesztpálya), az idegenforgalom és a kultúra területén várható a két ország partnerségének erősödése.
Az alkotásokra utalva elmondta: a kiállítás a közös múltról is szól, hiszen a művész a korábban Zala megyéhez tartozó Lendva zsidóságának állít emléket.

A tárlat június 24-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK