2024.07.14., vasárnap - Örs, StellaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Színek, mázak, életszeretet

2019. november 14. csütörtök, 19:49
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
Az alkotópályájának és életútjának közepén összegezte eddigi munkásságát egy kiállítás formájában Borsódy Eszter keramikus, iparművész. A Gönczi Galériában november végéig láthatók csodálatos alkotásai.

Neves szentedrei keramikusok voltak Borsódy Eszter szülei is, ezért a már gyerekkorában lehetősége nyílt arra, hogy betekintést nyerjen a mesterség szépségeibe. Többször megfordult az elmúlt években szakmai okokból Zalában, a gébárti kézművesházban is, ezért errefelé több jó ismerősre, barátra is szert tett. Amióta pedig saját három gyermeke is felnőtt, még többet tud a kerámiázással foglalkozni az iparművész. Az összegzés mellett tehát az érdeklődéssel várt jövő is felsejlik a bemutatón. 

Borsódy Eszter kiállítása a VMK-ban

A megnyitón pályatársa és barátja, Csuti Tibor fazekas, népi iparművész mondott köszöntőt és Bodonyi Emőke művészettörténész elemezte az eddigi munkásságot és a kiállítást egyaránt. Elhangzott: az alkotásokból a munka-, természet- és életszeretet tükröződik, az idő múlása formákban és színekben köszön vissza. Bőségtálak és pompázatos virágok tükrözik az alkotó pozitív életszemléletét. Különböző népek mitológiai alakjai tűnnek fel, ahogy az agyagból teremtett ember is. Kozmikus történések egyedi formavilágban, különleges színhasználattal, mely időnként szembefordul a szakmai szabályokkal. Rendkívüli alapossággal, hosszú előtanulmányok után lát munkához a művész, kellő alázattal, s mindez visszasugárzik az alkotásokból. 

A kiállított munkák legfiatalabbja, egy régi vágy, az 1956-os forradalomnak emléket állító mű, mely néhány napja látott csak napvilágot. Az alkotó egyik kedven témaköre a mitológia, a tárlaton többségében ez szerepel. Néhány kultúrtörténeti érdekesség is helyet kapott. Így többek között egy mobil alkotás, mely a táncművészet előtt tiszteleg, s mozgó volta talán teljesen egyedülállóvá is teszi az agyagba formált balettes körtáncot. Számos ujjgyakorlat is éke a kiállításnak, melyek akár önálló alkotásként is megállnák a helyüket, de csupán bevezetőként szolgáltak egy-egy nagyobb mű létrejöttéhez. Az alkotó elárulta, egyedi munkák készítése a célja, ne legyen belőlük még egy.

- Az élet a kedvencem. És szerintem minden alkotásom ugyanazt mondja el, az élet csodálatos. Csak mindezt észre kell venni, mert igaz ugyan, hogy mindenki néz, de ez nem elég, látni is kell. A paradicsomban élünk, az édenkert a földön van. Én mindent szeretek – mondta a media via alkalmából Borsódy Eszter. 
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK