2020.10.25., vasárnap - Blanka, BiankaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Varázsvilág textileken

2019. május 07. kedd, 20:59
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Az iparművészet és a képzőművészet egyszerre van jelen a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben nyílt legújabb tárlaton, ahol két textilművész alkotásait nézhetik meg az érdeklődők.

A Rálátások című kiállítás Bornemissza Eszter és Tóth Lívia munkáiból válogat, akik eltérő módon közelítenek a kortárs textilművészet felé. A kiállítást dr. Kostyál László művészettörténész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Mint fogalmazott: a textil az emberiség egyik legrégibb alapanyaga, mely a bölcsőtől a koporsóig kísér. A textilben nemcsak változatos lehetőségek rejlenek, hanem rengeteg szimbólumot, valamint történetiséget is hordoznak magukban.

Faliképek pamutból, nemezből

Elég, ha csak a díszes keleti szőttesekre, vagy a sztyeppei népek jurtájára gondolunk, de a reneszánsz korszak is páratlan díszkárpitokkal és gobelinekkel ajándékozott meg minket. A kortárs textilművészet mindezekből merít, de új eljárások és értelmezési keretek is megjelennek.

Dr. Kostyál László és Tóth Lívia

Bornemissza Eszter (Budapest) alkotásairól elmondta: a varrógéppel és kézi festéssel készült műveken stilizált várostérképeket láthatunk. Az utak, úthálózatok különféle megközelítéseket rejtenek magukban, amik afféle lelki kivetülések, „belső utak” is lehetnek. De a városok ősi kultúrateremtő- és megtartó szerepére is utalnak.
Az alkotó – aki eredetileg matematikus, majd matematika statisztikából doktorált – főleg pamutból és lenből, tehát növényi alapanyagokból készíti nagyméretű, színes és absztrakt hatású textilképeit. Immár a kilencvenes éve óta. Az elmúlt húsz évben számos hazai és külföldi díjat is nyert. (A zsinagóga tárlatnyitóján épp egy párizsi kiállítás miatt nem tudott jelen lenni.)

Színek és díszítések gazdagsága a textileken

Más úton indult el a Vas megyei születésű Tóth Lívia, aki már korán megismerkedett a nemezkészítéssel, majd az iparművészeti főiskola textilszakán végzett. Ő nem a város, hanem a vidék és a vidéki táj felől közelít. Alkotásainak témája sokkal inkább a természet, de ősi – sztyeppei – motívumokat is felhasznál. Textilképein a nemezt szinte szobrászati anyagként használja, mert kilép a síkból; képei így domborművekké válnak.

A művészettörténész kiemelte a kiállított textilművek páratlan és izgalmas színvilágát is. Az összhatás olyan, mintha egy varázsvilágba léptünk volna, vagy magában az elvarázsolt kastélyban lennénk.

A kiállítás május 25-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK