2024.06.23., vasárnap - ZoltánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Vizslaparki fesztiválduó

2021. augusztus 23. hétfő, 21:12
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A művészetek és a testi-lelki egészség volt a témája augusztus 21-22-én a Vizslaparkban rendezett fesztiváloknak. A program a Restart Fesztivál része lett volna, de ennek hiányában a két értékközvetítő rendezvényről nem mondtak le a szervezők.

Egyszerre legyen személyes, különleges és látogatott is

- Kicsit kisebbre tudtuk csak szervezni, mint szerettük volna, de nem akartunk lemondani a két értékes programról – mondta Horváth Szilárd fesztiváligazgató, ötletgazda, főszervező, miközben nemcsak a feladat szépségeiről, hanem a tető alá hozás nehézségeiről is beszélt. – Szerteágazó palettát akartunk az Art’Z keretében, elsősorban helyi művészek közreműködésével. S bár nem volt kifejezett terv, inkább a kortárs művészetek kerültek felszínre. A megvalósítás azért volt nehéz, mert ez másfajta szellemiségű, mint általában a fesztiválok, meg kell találni a közönségét, be kell járatni a köztudatba, ehhez azonban meg kell tapasztaltatni a program kínálatát, vagyis el kell érni, hogy eljöjjenek megnézni – utalt a nem egyszerű vállalkozásra. – A célunk az volt, hogy ez a fesztivál legyen más, mint a többi. A közönség ideális létszámát nehéz meghatározni, mert vannak programelemek, melyeknek hangulatához a túl nagy tömeg nem is lenne megfelelő. Személyes is legyen, meg látogatott is, a sok egyéb között ez is feladja a leckét. Ha nem ezt szervezném, akkor valami mást, mert muszáj valamit mindig tenni, lehetőség szerint a közösségi életért.

A célkitűzés, a „másság”, megvalósult. S mindez jó értelemben, nem a különcködés jegyében. A látogatottság éppen a különlegességek miatt megérdemelt volna nagyobb mértéket. A programok, még az egészen rövidek is bevésődő élményt adtak, ami csak hazatérve vált bizonyossággá. Az irodalom terén a Deák-kert szerkesztősége alakított ki egy igazi kert részt magának, ahol az író-olvasó találkozó helyet kapott. Ennek közelében versfülke várta az érdeklődőket, ahol személyre szólóan hangzottak el a kívánságversek Molnár Kristófnak köszönhetően. Ha már nyár és szabadtér, nem maradt el a piknik sem, Mihály Péter és Baj László színművészek rendhagyó produkciója, hangtállal aláfestve. A leglátványosabb elem volt a szabadtéri festészet, Csontos Hanna és a Zrínyis-diákok kezdeményezésére, s bárki, bármilyen témával a vászonhoz állhatott gazdagítva a közös összképet. Képzőművészet terén érdekesség volt a saját fotók felhasználásával készült ruhakollekció, melyek Fehér Beatrix munkái. A zenei részleg kínálatát többek között a Rechord zenekar és spanyol gitárzene gazdagította. Az esti irodalmi kalandparkot Karáth Anita költő moderálta, majd a nap parkmozival zárult. 

A vasárnapi Helio fesztivál az egészséges életmódról szólt, kiemelten a lelki egészségről, spirituális felhangokkal. Minden korosztályt megszólítottak, kényeztettek, elgondolkodtattak, feltöltöttek a több színtéren kínált lehetőségek, illetve a szakemberek, vallási vezetők értékes lelki ajándékainak bősége. 

Értékteremtő hétvége volt, emberközeli, amennyire egy fesztivál csak lehet, a kisebb tökéletlenségek pedig még igazibbá tették. S hogy mennék-e még egyszer? Már holnap. Reméljük lesz jövőre is és minél többen felfedezik ínyencségét, építő jellegét. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK