2021.05.16., vasárnap - Mózes, BotondZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Zalai táj akvarelleken

2016. december 01. csütörtök, 21:31
Szerző: B.K.
Többségében a zalai táj a témája Szényi Zoltán festőművész kiállításának, mely a Báthory-szakgimnáziumban látható január közepéig. Az iskola újraéledő galériájában az egykori pedagógus munkái a diákok számára elérhető közelségbe hozzák a festészetet, a nyugalmat közvetítő téma pedig a téli elcsendesülést kívánja segíteni.

Mondhatni karácsonyi ajándékba kapták a diákok a tárlatot, hiszen a fenyőfaállítás előtt néhány perccel került sor a kiállításmegnyitóra. Kónyáné Tömpe Lívia igazgató elmondta, 2015. áprilisban, hosszú szünet után nyitott újra az iskola galériája. Akkor Papp Miklós rajztanár munkáit ajánlotta a diákoknak Szényi Zoltán festőművész, most pedig fordított a helyzet, amikor mester és tanítványa újra kiállításmegnyitón találkoznak.

Szényi Zoltán korábban egy évig tanított művészettörténetet a nevezett iskolában, és az intézmény fennállásának 60. évfordulóján is láthatók volt néhány alkotása. Papp Miklós, pedig jelenleg tanít a Báthoryban, aki Szényi Zoltánnal való szakmai kapcsolatát meghatározó jelentőségűnek érzi. Övé volt tehát a tiszt, hogy a diákok figyelmébe ajánlja a művész munkásságát és a jelen kiállítást.

- Lombjuk vesztett fák, tükröződő vízfelületek, fehér égbolt. Hegedűszó az erdőn, ahogy a kiállítás címét Gulyás Pál versből választottuk. A téma választás a táj megjelenése az emberi létben, a természettől való elválaszthatatlanság. Emellett a líraiság is tetten érhető, a belső világ, az érzelmek, gondolatok, tapasztalatok feltárása – mondta többek között Papp Miklós. Majd megjegyezte, a tájképek között van kivétel, a művész és unokája közös festménye.

- Apám órásmester volt, napi 12-18 órát dolgozott. De hétvégeken festett. Így már kissrác koromban megismerkedhettem az olajfestéssel. Ezt a lehetőséget én is meg szeretném adni az unokámnak, Dorkának. Hagyom, hogy kedvtelésből fessen, aztán majd kiderül mi lesz belőle – mondta Szényi Zoltán, aki nyugdíjasként, számos helyi iskolában való tanítás után nagypapaként éli meg a művésztanár létet. A tárlaton a dimbes-dombos Zala, a kávási házuk, illetve egyéb családi vonatkozású dunai vagy soproni képek is szerepelnek. Az alkotó azt is elárulta, mindig jegyzetfüzettel és tollal járja a vidéket, hogy vázlatokat tudjon készíteni. A táj hangulatát ez alapján idézi fel műtermében, s készíti a festményeket, jelen esetben akvarelleket.

Kónyáné még hozzátette, a képek a rohanó világban való lassítást hordozzák üzenetként. A megállást, elgondolkodást, egymásra és befelé figyelést segíthetik.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK