2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

116 millió forint az eddigi mérleg

2021. november 14. vasárnap, 15:09
Szerző és fotó: Antal Lívia
Egervár az elmúlt három évben igyekezett kihasználni a Magyar Falu Program adta lehetőségeket. Az önkormányzat és a civil szervezetek fáradozását eredmény is kísérte. Számokban kifejezve 116 millió forintot tett ki az ez idáig elnyert támogatás, amelyből többek között az Egervári Mesevár Óvoda és Mini Bölcsőde udvarának fejlesztését oldották meg. Átadásán az elmúlt három év sikeres pályázatait is összefoglalták.

Egervár sikere a Magyar Falu Programban

Elöl a szalaggal Gyerkó Gábor, Egervár polgármestere, Manninger Jenő országgyűlési képviselő, Nagy Bálint, Keszthely polgármestere
az óvodafenntartó önkormányzatok polgármestereivel és az intézmény vezetőjével

Az önkormányzat más pályázati kiírásokban is eredményesnek bizonyult, például a hat település által fenntartott óvoda tekintetében is. Gyerkó Gábor, Egervár polgármesterétől megtudtuk, hogy az intézmény szisztematikus fejlesztését 2016-ban kezdték meg. Akkor a TOP-programon nyert 53 millió forintot Egervár önkormányzata, amelyből az épületet újították fel. Ezt követően megvásárolták a szomszédos ingatlan hátsó részét az óvoda udvarának bővítése érdekében, amely alapját képezte a Magyar Falu Programban megfogalmazott projektterveiknek. 2019-ben az első beadott pályázatukkal 5 millió forintot nyertek. Elbontották a régi szocreál betonkerítést, amely helyett egy új fém- és faléc szerkezetű kerítést építettek 200 méter hosszan a már megnövelt területet bekerítve. 2020-ban újabb 5 millió forintot nyertek a Magyar Falu Programon, amelyből az elavult udvari játékokat cserélték újra kilenc fejlesztőjátékkal, többek között csúszdás várral, hatszögletű multifunkciós játékkal, babaházzal, rúgós játékkal és fészekhintával. A támogatásból az új eszközök telepítését és ütéscsillapító réteggel való ellátását is finanszírozni tudták. Az új játszóudvart szeptember elején, a nevelési év kezdetén vehették birtokba a gyerekek.

A területvásárral az udvar mögött egy parkoló kialakítására is lehetőségük nyílt, amelyhez az önkormányzat 100 tonna mart aszfaltot vásárolt kedvezményes áron a Magyar Közúttól. Az óvodát és bölcsődét így már a biztonságos parkoló és udvar felől tudják megközelíteni a szülők, gyerekek és a pedagógusok és nem a nagy forgalommal terhelt 74-es főút felől. A bölcsőde és az óvoda udvarrésze közé egy járdát is létesítettek. Minderre mintegy 3 millió forint saját erőt fordított Egervár önkormányzata. A polgármester a további tervekről elmondta, hogy újabb játékeszközök beszerzését tervezik, és tavaszra az óvoda és bölcsőde épületéhez illő új játéktárolót építenek meg önerőből. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az udvar tereprendezésében és az új növények telepítésében felajánlásaikkal és önkéntes munkájukkal részt vettek.

Új játszóeszközök az óvoda udvarán

A polgármester kiemelte, hogy a Magyar Falu Program pályázatai nagyon jó lehetőséget adnak a vidéki kistelepülések, falvak infrastruktúrájának fejlesztésére, az ott élők életminőségének javítására. Ez a program Egervár számára összesen 116 millió forint fejlesztési forrás felhasználását jelentette az elmúlt három évben. A közös fenntartású egészségház orvosi és egyéb eszközeinek bővítésére három pályázatból 8 millió forintot nyertek. Ezt egészítette ki a Vasboldogasszony és Gősfa önkormányzata által elnyert 6, illetve 2 millió forint. A pincedombi présház valamint a könyvtár tetőszerkezetének felújítására 15 millió forintot fordíthattak. Két pályázatból kommunális gépeket vásároltak: 15 millióból egy traktort különböző adapterekkel, 3 millió forintból pedig egy professzionális fűkaszát.

Gyerkó Gábor kiemelte, hogy a Magyar Falu Programból elnyert 40 millió forintból egy újabb közlekedésbiztonsági beruházást valósíthatnak meg. A tavasszal kezdik meg a faluközponttól a várkastélyig tartó, járda nélküli szakaszon egy kerékpárút létesítését, amelynek előnyét a gyalogosok és a kerékpárosok egyaránt élvezhetik majd. A faluház eszközfejlesztésére illetve bértámogatásra szintén 5 millió forintot használhatnak fel. A tartaléklistára került pályázataikkal kapcsolatban is jó hírek érkeztek a közelmúltban, így 5 millió forintból új kerítés épül a temető fő út melletti szakaszára. A sportegyesület 6 millió forintot kapott épület-felújításra, a polgárőr egyesület 650 ezer forintot kerékpár, vadkamera és hangosító berendezés beszerzésére. Civil szervezeteik megvalósult projektjei közé tartozik az Egervári Helytörténeti és Községszépítő Egyesület 6 millió forintos épület-felújítása, valamint az Egervár és Környéke Közösségi Összefogás júliusi családi napja, amelyre 500 ezer forintos támogatást nyertek.

Parkolót is létesítettek

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, Egervár jó példa arra, hogy az uniós pályázatok után mennyire sokrétűen lehet fejleszteni a települést olyan kormányzati finanszírozású programok által, mint a Magyar Falu Program.  Legfőbb cél a magyar vidék, a magyar falvak fejlesztése. Az alapinfrastruktúrát tekintve minden megújuljon, illetve a helyi igényekre épülő fejlesztések valósuljanak meg az elkövetkező években is, úgy Egerváron és a szomszédos falvakban, és minden ötezernél kevesebb lakosú településen.

A polgármester azzal zárta a gondolatait, hogy idén a Belügyminisztérium támogatásával egy járdaszakasz építése is elkezdődhet. A vidékfejlesztési programra beadott, újabb zártkerti út rendbetételét szolgáló pályázatuk sikerében is bíznak. A település folyamatos fejlődése vonzerőként jelentkezik, az új utcában valamennyi telek elkelt, nyolc házat már fel is építettek a tulajdonosok. Az eladó ingatlan szinte nincs, ami éppen aktuálisan van, az pár hét alatt gazdát cserél. Örvendetes, hogy fiatalok is költöznek be. A lakosságszám növekedésnek indult a városi szintű infrastruktúrának és a korszerű intézményeknek (orvosi rendelő, bölcsőde, óvoda, iskola) köszönhetően, hangsúlyozta Gyerkó Gábor.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK