2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A bűnök nem évülnek el

2020. február 26. szerda, 19:49
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek február 25-én a Kosztolányi úti Gulag-emlékműnél. Országszerte 2000 óta hajtanak fejet ezen a napon mindazok tiszteletére, akiket valamilyen formában meghurcolt a kommunista rendszer. Akár itthon, akár más diktatórikus országokban.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek

Gecse Péter mondott ünnepi beszédet

A zalaegerszegi emlékműnél a hagyományos gyertyagyújtást megelőzően Gecse Péter alpolgármester mondott beszédet. Kiemelte: több mint százmillió halálos áldozatot követelt világviszonylatban a kommunista rendszer, Magyarországról is több százezer honfitársunkat hurcolták el a Gulag-táborokba. Közülük sokan soha nem tértek vissza. Nemcsak ők voltak az áldozatok, hanem családtagjaik, rokonaik is, és mindazok, akiket a hosszú évtizedek alatt meghurcoltak, testileg-lelkileg megnyomorítottak, kirekesztettek, megbélyegeztek.

A zsarnokság mindenütt jelen volt és az idősebbek ma is jól tudják, hogy mi az a „málenkij robot”, a csengőfrász, vagy a padlás kisöprés. Az a feladatunk, hogy emlékezzünk és beszéljünk a múltról, felhívva a fiatalabb korosztályok figyelmét is a diktatúra tetteire. Annál is inkább, mert a bűnök nem évülnek el, és még bőven vannak feltáratlan titkok – fogalmazott az alpolgármester.

Főhajtás a kivégzettekért és a meghurcoltakért

A gyertyagyújtáson a kormányhivatal, a városi- és megyei önkormányzat képviselőin túl több civil szervezet is részt vett. A rendezvényen közreműködött Kovács Olga színművész, valamint ifj. Horváth Károly népzenész és tanítványai.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK