2021.06.13., vasárnap - Antal, AnettZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A haza függetlenségéért küzdöttek

2018. október 06. szombat, 13:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az október 6-i nemzeti gyásznap előestéjén a városházától Csány László vértanú miniszter szobrához vonultak az emlékezők, ahol az aradi vértanúk, valamint a magyar hazáért meghalt és bebörtönzött valamennyi áldozat tiszteletére tartott megemlékezést Zalaegerszeg városa.

Az aradi vértanúkra emlékeztek a zalaegerszegiek

– Idén ünnepeljük a forradalom és szabadságharc 1848-as kitörésének 170 éves évfordulóját, amely minden magyar ember számára az egyik leginkább lélekemelő történelmi eseményünk, jövőre, 2019-ben pedig együtt hajtunk majd fejet ugyanennél a szobornál Csány László 170 évvel korábbi, 1849. október 10-i kivégzésére emlékezve, mondta köszöntőjében Balaicz Zoltán polgármester. Mint fogalmazott, az Aradon, 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtiszt, valamint a Pesten ugyanazon a napon halálba menő Batthyány Lajos miniszterelnök, és az őt négy nappal később ugyancsak Pesten követő Csány László nevére mindannyiunknak emlékezni kell. Emlékezni kell, nem csak őmiattuk, hanem a további halálra ítélt százak, bebörtönzött ezrek, büntetéssel sújtott tízezrek miatt. Ez a 15 ember magába sűríti a magyar forradalom és szabadságharc felemelő és tragikus sorsát.

Anyanyelvét és családi hátterét tekintve nagyon különböző emberek vívták önkéntes harcukat egyetlen zászló alatt – a magyar szabadság zászlaja alatt, Magyarország szabadsága és függetlensége érdekében. Nem számított közöttük, hogy ki honnan jött. A jó ügyért küzdöttek, jól küzdöttek, és a jó ügyért haltak vértanúhalált, emelt fővel, egyenes gerinccel, fejtette ki.

– A tizenhárom aradi vértanú, a mártír miniszterelnök, a mártír zalai miniszter, a következő hetekben még kivégzettek példája sok mindenről elgondolkodtathat bennünket. Számos olyan tanulsága van tragikus sorsuknak, ami az azóta eltelt 169 évben sem merült feledésbe. A Haynau által vezetett megtorlás szörnyű emléke beleégette magát a nemzet tudatába. Trauma volt ez, nem csak az érintett családok, hanem egész Magyarország számára. Nem csoda hát, ha később minden nemzedékben megmaradt a bizalmatlanság. Minden alkalommal, amikor azt látjuk, hogy a nemzeti önrendelkezésünket akarják gyengíteni, összeszorul a torkunk, mert eszünkbe jut a múlt. A vértanúk sorát végignézve azonban rájöhetünk, hogy nem vagyunk egyedül, hanem összetartozunk itt a Kárpát-medencében.

Gecse Péter alpolgármester, Tolvaj Márta alpolgármester, Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kovács Gábor jegyző helyezett el koszorút a város nevében Csány László szobránál

Így október 6-án, amikor rájuk emlékezünk, jusson eszünkbe az is, hogy együtt erősebbek voltunk és vagyunk, mint külön! Az egység nem egy életidegen fogalom, a nemzeti összefogás mi magunk vagyunk! Az egymás iránt érzett szeretetünk, ragaszkodásunk, hűségünk; a családunkért, barátainkért, szomszédainkért végzett jó cselekedet, a városunkért hozott áldozat. A holnapi nap, október 6-a csendes nap. Csendesen emlékezünk hőseinkre, amiért küzdöttek, és ami által értelmet nyert tragédiájuk: egy összetartóbb Magyarországért. Erre gondoljunk a gyásznapon, és mondjuk együtt Damjanich-csal: Éljen a haza! – hangsúlyozta a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK