2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A high-tech egészségügyért

2022. április 01. péntek, 18:49
Szerző és fotó: Antal Lívia
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 89 millió forint értékben műszereket szerzett be a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti tanszéke számára, mellyel kapcsolatban az átadáson prof. dr. Palkovics László úgy fogalmazott: Zalaegerszeg egy high-tech iparral rendelkező város, ezért elvárható, hogy kórháza is high-tech legyen.

Korszerű műszerekkel gazdadogott a szívsebészeti tanszék

Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Palkovics László, dr. Gasztonyi Beáta, dr. Rashed Aref és dr. Lupkovics Géza orvos-igazgató

Az innovációs és technológiai miniszter a járványra utalva azt mondta, az elmúlt két év megmutatta azt is, hogy a vidéki kórházaknak is szükségük van a gyógyítás, a betegellátás teljes spektrumát biztosító berendezésekre, nem csak a nagy központi kórházcentrumoknak és klinikáknak. A kormány ezért is támogatta a Szent Rafael Kórház magas színvonalú szívsebészetét műszerbeszerzéssel. Köszönetét kifejezve kiemelte, hogy a Pécsi Tudományegyetem egyre intenzívebben vesz részt Zalaegerszegen az egészségügyi ellátásban és a tudományos kutatásban. Példaként említette, hogy a traumatológiai osztályon is tanszéket hoztak létre, amellyel nem csak kilábaltak a tavaly nyáron veszélybe került ellátási helyzetből, de azt magasabb szintre is emelték. Ehhez az ITM ugyancsak támogatást adott.

Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD, a kórház főigazgatója felidézte, hogy 2021 szeptembere óta nemcsak oktatókórházként, de az általános orvosi kar gasztroenterológiai, szívsebészeti és kardiológiai kihelyezett tanszékeként is működnek. Az ITM másfél hónappal ezelőtt jelentette be a negyedik, a traumatológiai tanszék létesítését, amit igen jelentős összeggel támogat. Mindez komoly felelősséggel jár, hogy a legjobb tudásuknak megfelelően, a legkorszerűbb eszközökkel és a legújabb innovációs módszerekkel tudják végezni gyógyító tevékenységüket.

Dr. Rashed Aref PhD, a zalaegerszegi szívsebészet osztályvezető főorvosa mutatta be az új eszközöket. Az egyik egy 4D szívultrahang készülék, ami a szívsebészeti műtétek előtt, után a diagnosztikai kivizsgálást segíti. Hazánkban ugyancsak ritkaságnak számító másik eszköz, a 3D toraszkóp, ami minimál invazív beavatkozásokat tesz lehetővé. A sebész a legkisebb nyíláson keresztül jut el a szívhez, ami kevésbé terheli meg a beteget, aki gyorsabban is gyógyul fel. Jelenleg a szívműtétek 15 százalékát végzik kis metszéssel, amely arányt, a betanulást követően, 30 százalékra kívánják növelni.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, miniszteri biztos felidézte, hogy az elmúlt nyolc esztendőben közel 9 milliárd forintnyi fejlesztést valósítottak meg a zalaegerszegi kórházban. Ezek között megemlítette, hogy a szívcentrumot 4,5 milliárdból építették fel, a zöld épületet 2,3 milliárdból újították fel, az új MRI készüléket pedig 800 millió forintból szerezték be.

Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az önkormányzat soha nem volt fenntartója a kórháznak, de összefogással több millió forinttal tudták segíteni a szívsebészetet is. Az előtte szólókhoz hasonlóan köszönetét fejezte ki az ITM-nek a kórház működéséhez és fejlesztéséhez nyújtott támogatásokért.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK