2022.11.26., szombat - VirágZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A jánkahegyi kápolna 25 éves jubileumán

2021. június 15. kedd, 17:48
Szerző és fotó: Antal Lívia
A jánkahegyi kápolna létesítésének 25. évfordulóját ünnepelték vasárnap a Szent Antal-napi búcsú keretében. A jubileumra megújították a kis imaház mellett a 14 szobrot magában foglaló kálváriát is. A misét Molnár János, a Zalaegerszegi Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia élére nemrég kinevezett plébános celebrálta.

Adományt ajánlottak fel a járvány miatt árván maradt gyerekeknek

A rendezvényen Galbavy Zoltán, a Kertváros keleti részének önkormányzati képviselője úgy fogalmazott, hogy a kápolna a jánkahegyi gazdák közösségért végzett munkáját, szeretetét és kitartását szimbolizálja. Huszonöt év elteltével is teret adnak, hogy közösen imádkozzanak az itt élőkért és az elhunytakért. A képviselő a járványhelyzetre utalva azt mondta, sajnos az elmúlt másfél évben nagyon sok jó embert veszítettünk el; valaki ismerősét, barátját, rokonát és vannak, akik szüleiket. Gyermekek maradtak árván, kettő közülük teljesen, mert mindkét szülőt elveszítették. Mint mondta, Molnár János atyával ezért döntöttek úgy, hogy az aznapi perselypénzt, illetve adományokat a koronavírusban elhunyt szülők gyermekeinek ajánlják fel. A Zalaegerszegi Tankerületi Központnak juttatják el, hogy élelmiszert és ruhát vegyenek az árván maradtaknak.

A képviselő köszönetét fejezte ki a kápolna és a kálvária építtetőinek, mely munkában részt vett: Bognár István, Horváth József, özv. Horváth Sándorné, Kovács Imre, Lóki Dezső, Pusztai János, Sári József, Tóth Gyula, Borsos Ferenc, Tulipán László, Farkas Ferenc, Hadnagy György, Szerdahelyi Károly és dr. Gyimesi Endre, volt polgármester. Köszönetet mondott továbbá azoknak is, akik a kápolna és környezete megújításán dolgoztak, így a jánkahegyi polgárőröknek és vezetőjüknek, Varga Lászlónak, Baranyai Sándor gondoknak és a Városgazdálkodási Kft.-nek.

Jézus szenvedéstörténetét idéző stációk faszobrait Hadnagy György, Pro Urbe Zalaegerszeg díjas iparművész készítette, a jubileumra pedig átfestette ezeket. Fehér talapzatukat Bicsák István látta el az időjárásnak ellenálló vakolattal. A polgárőr egyesület a településrészi önkormányzat anyagi támogatását saját forintjaikkal kiegészítve vette meg a felújításhoz szükséges alapanyagokat. A tagok kimeszelték a szentélyt, mészkőzúzalékkal terítették le a stációk közötti teret, amit újraszegélyeztek.

A feljegyzések szerint már a két világháború között állt itt egy harangláb. Időközben az enyészetté vált, ezért a hegyi gazdák és a környék lakói 1996-ban újat emeltek. Melléje kis kápolnát építettek, amit Szent Antalnak ajánlottak fel.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK