2023.03.31., péntek - ÁrpádZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A katonadaloktól a régi harcászati eszközökig

2021. augusztus 09. hétfő, 15:53
Szerző és fotó: Antal Lívia
Zalaapátiban 11. alkalommal rendezték meg a katonadal-fesztivált, amelynek gerincét ezúttal is a népdalkörök magával ragadó bemutatói, dalai adták. A rendezvényen a katonai hagyományőrző szervezetek első és második világháborús hadi technikai eszközeit ismerhették meg az érdeklődők. A gyerekek a Fanyüvő játékparkban is kipróbálhatták ügyességüket.

Zalaapáti fesztivált rendezett

A fesztivál népszerűségét mutatta, hogy közel húsz népdalkör vállalt szereplést, beavatva közönséget a katonadalok egyedi világába. Vincze Tibor polgármester köszöntőjében is ezt emelte ki. Úgy fogalmazott, egyedi műfajt képviselnek a művészetek világában, ahogy az ételek közül is különlegesek a keser-édes főzetek, úgy a katonadalok is. Vannak bús, komor hangvételűek, de jócskán találhatók közöttük édesek, amelyek a diadalról, a boldogságról, a szerelemről szólnak. Mint mondta, a bakanóták a jelenlegi különleges helyzet tekintetében is hordoznak üzeneteket, ami nem más, mint a fegyelmezettség és a társadalmi rend. Az, hogy egy év kihagyása után ismét megtarthatják a katonadal-fesztivált, az a járvány elleni fegyelmezett védekezésnek is köszönhető. Így most is kifejezhetik tiszteletüket és hálájukat a hősi halottaknak, a túlélőknek és a katonadalok szerzőinek, zárta gondolatait a polgármester.

Kocsi László honvéd ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztályának osztályvezetője dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nevében köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, ha az emberöltőt nézzük, akkor a 11. zalaapáti katonafesztivál immár a kamaszkorba lépett. Méltatta, hogy a település a katonadal-fesztivállal emléket állít a múltnak, a fellépő együttesek által tered ad a magyar katonadal hagyományok felelevenítésének és továbbvitelének. A rendezvény mindemellett a katonai pálya népszerűsítését is szolgálja. Beszélt arról is, hogy az első katonadalok a török korban keletkeztek: végvári vitézek énekelték meg bús-komor napjaikat, győzelmeiket és vereségeiket. Az 1848-as szabadságharcban és forradalomban csatadalokká változtak, a honvédek katonazenekarok vezetésével indultak harcba. A hősök tetteit az első és a második világháborúban is megénekelték a katonadalokban.   

A megnyitó elismerések átadásával folytatódott. A nyugállományúak szervezetei, valamint a honvédelem ügye érdekében huzamosabb időn át végzett áldozatos munkája elismeréseként a Honvédelemért Kitüntető cím II. fokozatával tüntették ki dr. Karabély István háziorvost, Zalaapáti díszpolgárát.

Balról a második dr. Karabély István, mellette Kocsi László

A Magyar Honvédség társadalmi népszerűsítése és a katonadal-fesztivál évről évre való színvonalas megrendezése elismeréseként a katonai élettel és kulturális tevékenységgel kapcsolatos könyveket vehetett át Vincze Tibor polgármester és Pozsegovits Borbála, a művelődési ház vezetője, a rendezvény főszervezője.

Szentmise valamint az első és a második világháborúban elesett helyi hősök emlékművének koszorúzása előzte meg a katonadal-fesztivált, amelyen ezúttal is a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar alapozta meg a hangulatot.

Akik felléptek: Tátika Népdalkör - Cserszegtomaj, Vajda József Népdalköri Egyesület - Gellénháza, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Gondviselés Háza - Sárga Rózsa Időskorúak Otthon - Sármellék, Lila Akác Dalkör – Alibánfa, Zalakarosi Dalárda, Döbrétei Dalkör - Babosdöbréte, Zalavári Kulturális és Hagyományőrző csoport, Németfalu Vadvirág Népdalkör, Gutorföldi Nóta és Dalkör, Galamboki Hagyományőrző Népdalkör, Lakhegyi Daloskör, Hévízi Tisztaforrás Dalkör, Obsitos Klub - Nagyatád, Ciklámen Dalkör – Pogányszentpéter, Gyékényesi Nótakör, Bajtársi Dalárda - Marcali, Harmonika zenekar - Rozmaring Népdalkör- Zalaapáti

Akik kiállítottak: a Magyar Honvédség (MH) Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20. Hadkiegészítő és Toborzóirodája Zalaegerszegről, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóalja Nagykanizsáról, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai és Támogató Ezred Kaposvárról, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala Megyei Szervezete, a Magyar Ejtőernyős-Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör, a Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület Kishuszár Tagozata és a 8. Harckocsi Ezred Katonai Hagyományőrző Egyesület

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK