2024.06.19., szerda - GyárfásZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A kórház és a város együtt ünnepel

2023. január 30. hétfő, 19:05
Szerző és fotó: Antal Lívia
A Zala Megyei Szent Rafael Kórház idén ünnepli fennállásának 175. évfordulóját. A nagy múltú egészségügyi intézmény Zalaegerszeg önkormányzatával együttműködve programsorozattal készül a 2023-as jubileumi évre, amelyről sajtótájékoztató keretében kötött megállapodást a kórház főigazgatója és a város polgármestere.

Megállapodás a jubileumi év programjairól

Prof. dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD és Balaicz Zoltán

Az elmúlt 175 évben mind a kórház jogelődjének számító ispotályt, amit a város épített, és mind a későbbi kórházat sok változás kísérte az épületek, telephelyek és a fenntartói kör tekintetében, mondta prof. dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD. A főigazgató kiemelte, a sorsközösség azonban nem változott, hiszen a kórház része annak a városnak, ahol működik, az intézménynek pedig elsődleges feladata a lakosság ellátása. Ezért alkotnak természetes szimbiózist egymással. Szóba hozta, hogy a város önkormányzata számtalan módon segíti az állami fenntartású kórház működését, jótékonysági akciókkal, vagy éppen az orvosok lakhatásnak segítésével. Ebből adódón gondolták azt, hogy a város is részese legyen a jubileumi év programjainak, ne csak a szakma, illetve az egészségügyi dolgozók.

Az együttműködési megállapodás szerint februártól decemberig minden hónapban közösen tartanak rendezvényeket. Ezek egyike a 175 perc az egészségért program, ami nem csak az önkormányzat munkatársainak, hanem a város lakóinak is szól, és amelynek részeként tavasszal és ősszel is lesznek szűrővizsgálatok. Csatlakoznak az önkormányzat által szervezett idősek hónapjához, továbbá szakmai, kulturális és sportprogramokat is rendeznek. Céljuk, hogy élményt adó programokkal tudják zárni a jubileumi évet, amelyek közül néhány továbbvihetővé is válik, hangsúlyozta a főigazgató.

Idén 175 éves a Szent Rafael Kórház

A 2023-as esztendő a magyarság egyik legmeghatározóbb eseményének, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének a 175. évfordulója, mondta Balaicz Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy egyben a város történeték is jelentős évfordulója, hiszen 1848-ban döntöttek az ispotály létrehozásáról. Kiemelte, a mindenkori városvezetés igyekezett mindent megtenni annak érdekében, hogy az egykori ispotályból, modern, 21. századi színvonalú kórház jöhessen létre, egy olyan intézmény, amely egyetemi kutatási és oktatási feladatokat is ellát. A polgármester az elmúlt évekbeli fejlesztésekből példaként említette a szívcentrum létesítését, az orvos- és nővérszálló rekonstrukcióját, valamint a rendelőintézet most zajló felújítását. Mint fogalmazott, fontos a belső tartalom is: az eszközpark bővítése, az új klinikai eljárások bevezetése, amelyek az orvosok és a nővérek áldozatos munkájával együtt a betegek gyógyítását, gyógyulását szolgálják. 

A polgármester kifejtette, egy felelősen gondolkodó önkormányzatnak fontos az intézmény léte, ezért, bár soha nem voltak fenntartók, minden segítséget megadnak a működéséhez. Ugyanígy a kórház 175 éves jubileumának méltó megünneplése, amelyhez örömmel csatlakoztak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK