2022.06.26., vasárnap - János, PálZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A szívsebészeti ügyről pro-és kontra

2019. szeptember 04. szerda, 20:58
Szerző: Vadas Zsuzsa; Fotó ZalaMédia archív
A Tiéd a Város Egyesület a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészeti osztálya körül kialakult helyzetről, az osztályvezető főorvos, dr. Alotti Nasri felmondásáról és távozásáról tartott sajtótájékoztatót a közelmúltban az egészségügyi intézmény mellett, Kinek hiszünk? címmel.

Mint ismert dr. Alotti Nasri (a szívcentrum egyik alapítója és Zalaegerszeg díszpolgára) egy beteg halála, valamint a tárgyi és személyi feltételek hiánya miatt adta be felmondását. Az intézmény főigazgatójának, dr. Halász Gabriellának többek között azt írja: műtétre várva meghalt egy beteg. Ez a történet nekem komoly lelki válságot okozott, nem kaptam meggyőző érvekkel alátámasztott kielégítő választ, mellesleg érthetetlen volt számomra, hogy szóbeli közlésem ellenére ön és orvos-igazgató úr az ügyet semlegesen kezelték.

Kinek hiszünk? - sajtótájékoztató, sajtóközlemények és kommentek

A felmondólevél a közösségi médiában jelent meg először, majd az erre adott kórházi sajtóközlemény is, amelyben dr. Halász Gabriella leszögezte: a kórház szívsebészeti osztályán a szakmai munka az osztályvezető főorvos távozása után is megfelelő színvonalon, a tárgyi és személyi feltételek biztosításával zajlik. Ezt követően „nyilatkozatháború” indult, (szintén a közösségi médiában) pro-és kontra. Véleményt nyilvánítottak a szívsebészeten maradt orvosok, nyilatkoztak az eltávozottak, és a különféle közleményeket értékelő kommentelők is reagáltak a történésekre. 

Mint Hartman Miklós a Tiéd a Város Egyesület elnöke jelezte, úgy érezték, a témában meg kell szólalniuk. Nem a kedélyeket akarják felzaklatni, inkább a tisztánlátás kedvéért állnak a nyilvánosság elé. Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban sok kérdésre várnak választ, például, hogy miért mostohagyereke a kormánynak az egészségügy. Orvoshiány van és a gyógyítás alapfeltételei is gyakran hiányoznak. Tehát van miről beszélni.

Dr. Alotti Nasri 2018. áprilisában a Zalaegerszegi Lokálpatrióta Klub vendégeként (ZalaMédia archív)

A kérdést, hogy vajon „kinek hiszünk jobban”? Keresztes Csaba (DK) az egyesület polgármesterjelöltje tette fel: az intézmény igazgatójának, vagy egy szaktekintélynek, akinek több ezren köszönhetik az életüket. Az ellenzéki pártok alkotta egyesület dr. Alotti Nasrinak hisz inkább. Mint fogalmazott, féltik a kórházat, hogy a regionális feladatokat is ellátó zalaegerszegi szívsebészet a jelenlegi két szívsebésszel és 2 rezidenssel működésképtelenné válik (minimum 3-4 szívsebészre lenne még szükség). Gyors megoldást sürgetnek.

Közben a megyei kórház újabb sajtóközleményt adott ki, melyben rögzítik: egy haláleset ügyében a belső vizsgálat elindítását az adott osztályt vezető főorvosnak kell kezdeményeznie az igazgatóságnál. Az osztályvezető főorvos az esetet nem jelentette rendkívüli eseményként, és nem kezdeményezett igazságügyi boncolást. A halotti zárójelentést dr. Alotti Nasri írta alá, abban nem tett utalást esetleges kétséges körülményekre.

A részletek teljes feltárása még zajlik. Két dolog azonban biztos: 1. A szívsebészet új osztályvezető főorvosa dr. Rashed Asef Ph.D. 2. Az osztályon történt halálesettel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz a rendőrség. Ez utóbbit megerősítette lapunknak Bán Kitti, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

(A nyitókép illusztráció.)
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK