2024.07.18., csütörtök - FrigyesZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A veszteségek a mai napig sokkolnak

2023. június 05. hétfő, 08:10
Szerző: Bánfi Kati; Fotó: B.K.
A trianoni békediktátum aláírásának 103.évfordulóján, június 4-én – mely dátum 2010. óta a Nemzeti Összetartozás Napja is – megemlékezést tartottak a Bajcsy-Zsilinszky téren álló emlékműnél, félárbocra eresztett zászló mellett.

 Megemlékezés a trianoni békediktátum évfordulóján

Gecse Péter alpolgármester volt az ünnep szószólója.

- Megemlékezni jöttünk a szomorú múltról és ünnepelni az összetartozást. 103 évvel ezelőtt keresztre feszítették Magyarországot. Nem volt még ilyen ország a világon, amellyel ilyen égbekiáltó igazságtalanságot tettek. A békediktátum megbontotta Magyarország gazdasági és földrajzi egységét. Magyarország küldöttségének esélye sem volt felsorolni az érveket. A békeszerződés nem fedi a valóságot. Ahol egyik felet teljesen figyelmen kívül hagyják, az diktátum, mely újabb sérelmek csíráját rejti. A tragikus következményeket a mai napig szenvedi az európai közösség. Ma is érezni a kettős mércét a magyarokkal szemben. Az I. világháborút lezáró diktátum veszteségei a mai napig sokkolnak bennünket és könnyeket csalnak minden igaz magyar szemébe. A mai napig nem értjük mivel érdemeltük ki ezt a bánásmódot, mely során elveszett az ország területének kétharmad része és a lakosság fele. Románia maga, nagyobb területhez jutott, mint ami Magyarországnak megmaradt.

Gyász, félárbocra eresztett zászló, harangzúgás, kábult megállás. Romokban hevert az ország, a gazdaság, megtörtek a lelkek, s a félelmek még ma is jelen vannak. 103 évvel ezelőtt Európa új rendjéről döntöttek. A magyarok azóta is bizonyítják, hogy a kultúra adta erőn keresztül képesek vagyunk a megújulásra. Nyújtsunk testvérkezet annak, aki szívében magyar még, ha nézeteink nem is egyeznek mindenben – mondta többek között Gecse Péter, utalva a 2010. június 4-én törvényerőre emelkedett Nemzeti Összetartozás Napjára. 

Az ünnepség koszorúzással zárult. A műsorban közreműködött Mihály Luca énekkel, Kovács Martin színművész és H. Horváth Gyula szavalattal, valamint a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar térzenével. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK