2024.06.24., hétfő - IvánZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Alsópáhok fejlődése töretlen

2023. december 28. csütörtök, 17:49
Szerző: Sámel József
„Ha a Balaton közelében kellene letelepednem, biztos, hogy Alsópáhokot választanám lakhelyemül” – fogalmazott egy budapesti ismerősöm, indoklásként pedig azt mondta: „Gyakran megyek keresztül a településen, s mindig csodálom a szépségét, a rendezettségét, a nyugalmát. Alsópáhok mindezek miatt nálam egyértelműen nyerő...”

Az elmúlt tíz évben több mint háromszáz fővel nőtt a településen élők száma

Czigány Sándor, a település polgármestere e gondolatokra annyit válaszolt: ezek a mondatok – melyeket kívülállók fogalmaztak meg – kétségtelenül nagy elismerést jelentenek a település vezetése számára. Hozzátette: az eredmények érdekében a munka hosszú évek óta folyamatos. A beruházással kapcsolatos tevékenységekről, a fejlesztésekről, a lakóközösség szolgálatáról, segítségéről szólva kiemelte, hogy az elmúlt tizenhét esztendőben, a négy önkormányzati ciklusa során az összes települési középületet megújították. A gyermekek nevelése, oktatása érdekében több beruházás is megvalósult. Befejezték a korábban megkezdett óvoda felújítást, ráadásul egy mini bölcsődét is be tudtak indítani. Az általános iskola teljeskörű rekonstrukciójára több mint kettőszázmillió forintot fordítottak. Helyi termékboltot alakítottak ki, és létrehozták az Alsópáhoki Alkotóházat, melyben kezdettől élénk a kulturális élet. Az önkormányzat épületét 2021-ben teljesen felújították. A sportélet is lendületes volt a településen, köszönhetően a fejlesztéseknek.

- A mindennapokat, programokat meghatározó létesítményt, sportkomplexumot hoztunk létre, amely a település sport és kulturális életében egyaránt fontos jelleggel bír – tette hozzá Czigány Sándor, megjegyezve: a sportcélú fejlesztések egytől-egyig pályázati támogatásokkal történtek. A két pályánál öntözőberendezést alakítottak ki, és elkészült a világítás is. Az öltözők korszerűek, tágasak, tiszták. Az épület tetőterében szállás is van, tizenhat főt tudnak elhelyezni. A sportpálya központi hely, ott tartják a rendezvényeiket, falunapjaikat, valamint egyéb közösségi programjaikat. Épült itt egy gépjármű tároló is. – S ha már ezt említettem, akkor el kell mondanom, hogy fűthető kabinos munka-, illetve darálógépünk, fűnyírónk, talajlazítónk, gyepszellőztetőnk és pályahengerünk is van. A géptárolónk felett ugyancsak van szálláslehetőség. Pályázati támogatással a régebbi, háromszáz négyzetméteres sátrunk mellé egy újabbat nyertünk, ami százötven négyzetméter alapterületű. A sportpálya mellett található fitness játszóteret is a közelmúltban alakítottuk ki. 
A közlekedés minősége is sokat fejlődött az elmúlt években. Az Alsópáhoki Önkormányzat gesztorságában épült meg például a 2,2 kilométer hosszú kerékpárút 2011-ben a Fő utcától a hévízi kifolyóig. A szakaszt világos, hiszenlámpatestek övezik.

- Az elmúlt tizenhét évben megépült három kilométernyi viacoloros járda. A beruházást idén folytattunk Sármellék irányába, a Dózsa utca keleti oldalával, jövőre pedig tovább folytatódik a munka köszönhetően egy újabb elnyert pályázatnak. Célunk, hogy a településünk teljes hosszában, s természetesen mindkét oldalon via coloros járdán lehessen közlekedni.
Az elmúlt években a Magyar Közút kivitelezésében a keszthelyi elágazótól a hévízi elágazóig a Fő utcánk teljes egészében új burkolatot kapott. Elkészült a nemesboldogasszonyfai összekötő út is. A déli falurészben száztizennégy telek van magántulajdonban, ezeket elláttuk szennyvízcsatornával, számos helyen ott vannak az elektromos lekötések. Most az ivóvíz ellátást szeretnénk megoldani. Az önkormányzat koordinálásának köszönhetően készült el a Tölgyfa utca, ott már minden közmű ki lett építve, az összes telek elkelt. 
Czigány Sándor az idei évvel kapcsolatosan hangsúlyozta: több mint 300 millió forint pályázati támogatást nyert Alsópáhok a 2023-ban. Az összeget zártkerti ingatlanok útjainak felújítására, aszfaltozására, valamint a temetői ravatalozó és az Árpád utca felújítására fordították. Ezen túl a Magyar Falu program kapcsán gépbeszerzésre 15 millió forintot, járda felújítására pedig 10 millió forintot nyertek el.

- Amióta polgármesterként dolgozom, vagyis az említett tizenhét évben az Alsópáhokon lakók száma több mint háromszáz fővel nőtt. Közülük sokan a zártkerti településrészen laknak, ezért is volt szükséges, hogy ott is valósítsunk meg olyan beruházásokat, melyek a lakókat szolgálják, segítik. A nemrég átadott Árpád utca felújítása azért is volt fontos, mert ott található az orvosi-, és gyermekorvosi rendelőnk, valamint a gyógyszertárunk, és a védőnői szolgálat. A felújítási költség 26,5 millió forint volt. Mellette található a szintén felújított művelődési ház, ahol nagyon mozgalmas a kulturális élet, az épületben nagyon gyakoriak a programok, összejövetelek, melyek a közösség erősítését szolgálják.  A napokban adtuk át az átalakított ravatalozót. A beruházásra szükség volt, a régi épület méltatlan volt a búcsúztatásokhoz. Készült egy előtető is, így az időjárás viszontagságaitól védve lesznek a gyászoló hozzátartozók. A temető további bővítéséhez az elmúlt időszakban hat ingatlan részt vásárolt meg az önkormányzat, és még kettőt szeretnénk. Ezzel újabb hatvan-nyolcvan esztendőre biztosítani tudjuk a helyeket. A temetői fejlesztési terveinkben szerepel új kerítés és aszfaltos utak kiépítése is.

Czigány Sándor elárulta: Alsópáhok lakosságának bizalmát élvezve, és bíztató támogatása mellett indul jövő tavasszal az önkormányzati választásokon. 

- Szeretném folytatni azt a munkát, mely Alsópáhok jövőbeni fejlődését szolgálja – fogalmazott a polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK