2023.03.20., hétfő - KlaudiaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Arad gyertyái

2020. október 07. szerda, 13:10
Szerző: V.Zs.; Fotó: Inkovics Gábor
Zalaegerszegen a hagyományokhoz híven, a Csány-szobornál emlékeztek meg az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom aradi vértanúról és a Pesten ugyanezen a napon kivégzett első felelős magyar miniszterelnökről, gróf Batthyány Lajosról.

A hazaszeretet és az összefogás emléknapja

A megemlékezésen koszorúkat is elhelyeztek a vértanú szobránál

„Jó néhány sötét nap volt a magyar történelemben, de a nemzetet egységbe egyik se koronázta úgy, mint a 48/49-es szabadságharc és annak leverése – fogalmazott ünnepi beszédében Gecse Péter alpolgármester. Szólt a világosi fegyverletételről, az azt követő véres leszámolásról, a bebörtönözöttek sokaságáról, akiket a szabadságharcban betöltött szerepük miatt ítéltek el. Valamennyien hősök voltak, akik életüket adták a szabadságért, a nemzetért. 

Gecse Péter

A szónok hangsúlyozta: a tizenhárom aradi vértanú a hősök örök példája. A magyar közösségek a határon túl is emlékeznek a hősökre. Arad gyertyái erkölcsi példává vált. S hogy mi is október 6-a üzenete a ma élők számára? Bátorság, hűség, hazaszeretet, összefogás. Mert egy nemzet a szabadságot csak közösen vívhatja ki.

Az ünnepi eseményen közreműködött ifj. Horváth Károly és zenekara, valamint Debrei Zsuzsanna, a Hevesi Sándor Színház művésze. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK