2022.09.26., hétfő - JusztinaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Autós koronavírus-tesztelés indul Zalaegerszegen

2020. május 19. kedd, 19:11
Szerző és fotó: Antal Lívia
Május 20-án, Budapest után elsőként Zalaegerszegen, a városi sportcsarnok parkolójában is megnyitja kapuit az autós, áthajtásos koronavírus tesztállomás a DriveCell Systems Zrt. működtetésében. A nukleinsav-alapú (PCR) koronavírus-tesztet bárki az autójában ülve végeztetheti el, térítés ellenében. A mintavétel az orr és a garat nyálkahártyájából történik, az eredményeket 72 órán belül kaphatják meg a tesztelést igénylők.

Erdős Gergely, a tesztállomást működtető DriveCell Systems Zrt. alapítója a sajtótájékoztatón elmondta, a kifejlesztett rendszerrel az itthon elérhető egyik legbiztonságosabb tesztelési lehetőséget tudják biztosítani. A mintavételre csak előzetes online regisztráció után, időpontra való érkezést követően kerül sor, ami mindössze pár percet vesz igénybe. A levett orr- és garatnyálkahártya mintákat egy speciálisan felszerelt hazai mikrobiológiai laboratóriumban elemzik ki. A teszt alkalmas arra, hogy igazolja a koronavírus jelenlétét a szervezet hámsejtjeiben, a módszerrel így az aktív fertőzöttség mutatható ki. Mint mondta, háromfajta eredmény születhet, pozitív, negatív, illetve nem megfelelő, mely után megismétlik a mintavételt. 

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszönetét fejezte ki, hogy a cég Budapest után Zalaegerszeget választotta második helyszínként az országban. A tesztállomás jó lehetőség a megyeszékhelyen és a környéken élőknek arra is, hogy amennyiben orvosi beavatkozás, vizsgálat, műtét, munkavégzés vagy külföldre utazás miatt van szükségük tesztelésre negatív eredményt igazolandóan, azt itt elvégeztethetik.

Elhangzott, a tesztállomásra kizárólag személygépjárművel, vagy minibusszal érkezhetnek a résztvevők. Egy gépjárműben több, egyháztartásban élő, vizsgálatra érkező személy tartózkodhat, kísérő viszont nem. Az áthajtásos koronavírus teszt alapára 26 900 forint. A fizetés a tesztállomáson egyelőre bankkártyával oldható meg, de hamarosan elérhető lesz az online előrefizetés is. A zalaegerszegi tesztállomás hetente három nap tart nyitva. Ezen a héten szerdán, csütörtökön és pénteken, 8 óra és 12 óra között a városi sportcsarnok előtt. A jövő héten, hogy pontosan melyik napon, arról a tesztallomas.hu weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. Itt a regisztráció mellett napra és időpontra is tudnak foglalni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK