2022.12.07., szerda - AmbrusZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

2019 az építkezések éve

2019. január 08. kedd, 15:39
Szerző és fotó: Antal Lívia
Idén több száz milliárd forint értékben valósulnak meg, illetve indulnak el beruházások Zalaegerszegen és Zala megyében. A megyeszékhelyt érintően január végére elkészül a zöld épület felújítása a kórházban, és elindulhat a duális képzőközpont, valamint az új uszoda építése, hangzott el többek között a megye és a város vezetőinek közös évindító sajtótájékoztatóján.

Balaicz Zoltán, Vigh László, dr. Sifter Rózsa és dr. Pál Attila

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos elmondta, hogy a zalaegerszegi járműipari tesztpálya kivitelezése 50 százalékos készültségnél tart, melyre eddig 21 milliárd forintot fordítottak. Május 19-én az alapkőletétel kétéves évfordulóját ünneplik, június 16-án pedig ismét lakossági nyílt napot tartanak az önvezető járművek tesztelésére is alkalmas tesztpályán. Mindeközben folytatódik az M76-os gyorsforgalmi okos út építése 176 milliárd forintból. Beszélt a zalaegerszegi kórház zöld épületének hamarosan záruló rekonstrukciójáról, valamint a Hevesi Sándor Színház felújításáról, melynek tervezésére 255 millió forintot biztosít a kormány. Jelezte továbbá, hogy idén elindul a magyar falvak program, amellyel a vidéki népesség megtartását, gyarapodását célozzák meg.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott kiemelte, hogy a kormányhivatalok munkatársai magas színvonalon végzik munkájukat. Az ügyintézés 15-30 perces átlagos időtartama nemzetközi összehasonlításában is kiemelkedőnek számít. A családtámogatásokról szólva elmondta, hogy idén új ellátási formát vezetnek be. Ez a gyod, amivel a beteg gyermekek otthoni ápolását segítik havi bruttó 100 ezer forinttal. Januártól az ápolási díjat is megemelték 15 százalékkal. A családok otthonteremtését segítve idén két gyerek után már 10 millió forintot, míg három gyermek után 15 millió forint hitelt lehet felvenni. Beszélt arról is, hogy Zalaegerszegen két (a megyeháza és a járási hivatal), Nagykanizsán három, Keszthelyen egy kormányhivatal elektromos hálózatát korszerűsítik a klimatizálás megoldásával együtt. Zalaegerszegen a Zrínyi úti közúti vizsgabázis felújítását is tervezik, amit előtte teljes állami tulajdonba vesznek.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az építkezés évének nevezte a 2019-es esztendőt. Ennek kapcsán többek között megemlítette, hogy a harmadik negyedévre befejeződik az M70-es autóút kétszer kétsávos autópályává történő bővítése. Idén szeretnénk elkészíteni a Zalaegerszeg, Rédics, és a szlovén Lendva között újjáépítendő vasútvonal határig tartó szakaszának engedélyes és kiviteli terveit. Beszélt a megye rendelkezésére álló 23 milliárd forintos uniós forrás felhasználásáról, amellyel a vidéki települések infrastrukturális fejlesztéseit segítik, valamint a Kisfaludy-programról, melyből gyógyfürdők újulhatnak meg Hévízen, Kehidakustányban, Lentiben és Zalakaroson.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere a helyi gazdaság további erősítését szolgáló fejlesztésekről hozta szóba. Elmondta, hamarosan kormányhatározat születik a város és a Zalaszentiván térségében létesítendő logisztikai központ és konténerterminál 13 milliárdos beruházásáról. A Mol zalai finomítója márciusban mintegy 3 milliárd forintos fejlesztést indít, mellyel a gumibitumen-termelést kívánják megnégyszerezni. A közeljövőben elkezdődik 600 millió forintból a duális képzőközpont építése a volt Petőfi-laktanyában. Márciusban tervezik átadni az ugyancsak 600 millió forintból felújított, 180 férőhelyes munkáshotelt a Göcseji úton. Az egykori Balaton Szálló kínai beruházó általi rekonstrukciója pedig szeptemberre készül el. A volt MMIK helyén négycsillagos konferencia- és üzleti hotel építése kezdődhet meg idén. A tervek elkészítésére 200 millió forintot kapott a város. A Modern városok programban heteken belül elindul a Kvártélyház és a botfai Erdődy–Hüvös-kastély felújítása. Az idén az alsóerdei szabadidős komplexum kivitelezése is elkezdődhet. Az új uszoda és strand kivitelezői szerződését még a héten aláírják, melyet követően elindulhat a mintegy 9,5 milliárd forintos beruházás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK