2024.05.18., szombat - Erik, AlexandraZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Az igazságügyi miniszter látogatást tett a zalaegerszegi Északi Ipari Parkban

2024. április 04. csütörtök, 17:14
Szerző: V.Zs., Fotó: Seres Péter
Zalaegerszeg olyan város, amely hihetetlenül jól fejlődik, jó ötletek és kezdeményezések születnek. Az ilyen településeknek tud igazán a kormány segíteni – hangsúlyozta Tuzson Bence igazságügyi miniszter, aki prof. dr. Palkovics László az APZ Kft. (Autóipari Próbapálya Zala) ügyvezetőjének, az N7 Holding vezérigazgatójának és Balaicz Zoltán polgármesternek a meghívására érkezett Zalaegerszegre, azt Északi Ipari Parkba.

Fejlesztésekről a tesztpályán

A járműipari tesztpálya fogadóépülete előtt tartott sajtótájékoztatón Palkovics László elmonda: tájékoztatták a minisztert arról, hogyan is állnak a zalai innovációs ökoszisztéma kiépítésével, valamint beszámoltak a tesztpályán jelenleg zajló fejlesztésekről. Mint mondta, épül a tesztpálya utolsó eleme, a nagysebességű ovális pályamodul, ugyanakkor zajlik újabb modulok építése, és várhatóan más beruházások is megvalósulnak. A drónfejlesztésekkel kapcsolatban megjegyezte: amennyiben a kormány elfogadja a drónstratégiát, akkor megkezdhetik ennek a környezetnek a kialakítását, a jogi és biztonsági kérdések tisztázását. 

Tuzson Bence szerint a városnak egy másik arcát ismerhetjük meg, mégpedig azt, hogyan kapcsolódik be a világ és Európa innovatív vérkeringésébe Zalaegerszeg. A járműipari tesztpálya Európában egyedülálló – monda. Látogatásának oka volt az is, hogy a jogi kihívásokról szót váltsanak, mert a jogalkotónak reagálnia kell az önvezető autók miatt kialakult új helyzetekre, és a drónok használata által felvetett kérdésekre is. Számolni kell továbbá a mesterséges intelligenciához kapcsolódó jogi kérdésekkel. 

Ha nincs Palkovics László, a mai napig ezen a helyen szántóföld van – fogalmazott Balaicz Zoltán. – Ő az, akinek volt hite és akaratereje, hogy megvalósuljon a tesztpálya, az AVL kutató-fejlesztő központ, a Rheinmethall gyár, a Bosch kutató-fejlesztő és tudományos park. Zalaegerszeg hatalmas gazdasági fejlődésen megy keresztül, ezt jelzi, hogy tíz év alatt ötezer munkahely jött létre, és hogy az iparűzési adó az elmúlt évben 7,5 milliárdra emelkedett – tette hozzá a polgármester.
     
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK