2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Beruházásokkal teli jubileumi év

2019. február 28. csütörtök, 09:07
Szerző és fotó: Antal Lívia
Letenye idén ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját. Ez alkalomra a Hóvirág tavaszi fesztiválhoz kapcsolódóan több programmal készül, melyek egyikén bemutatják a Letenyéről szóló társasjátékot. A jubileumi évben a strandfürdő rekonstrukciója is megvalósulhat, amelyre takarékos gazdálkodással 25 millió forintot különített el a város vezetése 2019. évi költségvetésében.

– Február 14-én fogadtuk el ez évi költségvetésünket, melynek fő összege valamivel kevesebb a tavalyi 2,5 milliárdnál, vagyis 2,3 milliárd forint. Ennek oka, hogy elindultak a projektek – kezdte a beszélgetést Farkas Szilárd, Letenye polgármestere. – Idei költségvetésünkben is az egyik legnagyobb bevételi tétel az iparűzési adó, ami jócskán meghaladja a 200 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy helyi vállalkozók jelentős mértékben járulnak hozzá a fejlesztések megvalósításához, mivel az általuk befizetett adóból a pályázatok önrészét tudjuk finanszírozni. Másrészről a településüzemeltetési feladataink ellátásához is tudunk ebből forrást rendelni.

Parkosítás a kastélyparkban

– Az új büdzsében jelentős szerepet kapott a letenyei strandfürdő felújítása.
– 2019-es költségvetésünk egyik fő kiadását  tulajdonképpen egy önként vállalt feladat határozza meg. Ez nem más, mint a strandfürdő rekonstrukciójára fordítandó 25 millió forint, a saját bevételeink terhére. Fontos kihangsúlyozni, hogy önként vállalt feladat csak akkor tervezhető, ha ez kiadás a kötelező önkormányzati feladatok ellátását nem veszélyezteti. Sajnos kormányzati forrást ez idáig nem kaptunk, sőt a Magyar Turisztikai Ügynökség sem tud ehhez hozzájárulni. Szerencsére jó előre gondolkodtunk, így a rendelkezésre álló forrás elegendő lesz a felújításokra, és reméljük, hogy júniusban a letenyei strandfürdő újból kinyithat. Addig az üzemeltetés kérdését is meg kell oldanunk, amit egyébiránt megpályáztatunk. Szeretném hozzátenni ezúttal is, ha 2003 óta, a fürdő megnyitása óta fordítottak volna valamit a karbantartásra, akkor ilyen mérvű műszaki problémákkal nem szembesültünk volna.

Épül az új óvodaudvar

– Hogy állnak a pályázatok megvalósításával?
– A Zöld város program lassan a végéhez közeledik. Megépültek a játszóterek, elkészült a kastélypark parkosítása, ahol 270 növényt (fát, cserjét, bokrot) ültettünk ki, valamint kavicsos sétányokat létesítettünk. A beruházás által tovább szépült városközpontunk. Kíváncsian várjuk a tavaszt, amikor az új növények leveleket és virágokat hoznak. Hátra van még egy híd elhelyezése a Béci-patakra, ami a játszóteret és az óvodát köti össze.

A Bajcsy utcában zajlik a Hóvirág óvoda felújítása. Sajnos az igényelt 200 millió helyett csak 82 millió forint pályázati támogatást kaptunk. Emiatt a műszaki tartalom jelentős csökkentésére kényszerültünk. A beruházás lényeges eleme a játszóudvar teljes megújítása új udvari játékok kihelyezésével. Szépül már az új kerítés és az új terasz. Az intézményben sószobát alakítunk ki, felújítjuk a vizesblokkokat, valamint foto-voltaikus rendszert telepítünk a lapos tetőre, ami majd az elektromos energiát biztosítja. A szülők kérésére az Eötvös utcai óvodában is szeretnénk fejlesztéseket végrehajtani. Ennek érdekében pályázatot nyújtottunk be a TOP-programra 13 millió forintos igénnyel. A projekt az épület külső hőszigetelését, a nyílászárók részbeni cseréjét, és a fűtés korszerűsítését tartalmazza. A későbbiekben itt is meg szeretnénk újítani az udvari játszóeszközöket. A szülők nagyon pozitívan állnak ehhez, hiszen ezek karbantartásában már több alkalommal segédkeztek. Az önkormányzati főzőkonyha felújítására 17 millió forintot nyertünk. Itt a burkolatok cseréje történik meg, illetve konyhai berendezések beszerzése, melynek nagyobb része már megérkezett.

A Happy Bike programban megkezdődött az egyedutai művelődési ház felújítása, ami kerékpáros pihenőhelyként funkcionál majd. Ugyancsak a horvát–magyar Interreg program keretében zajlik a Szapáry–Andrássy kastély földszintjének rekonstrukciója. Horvát partnereinkkel szeretnénk folytatni ezt a projektet az Interreg programra május 3-áig beadandó pályázattal. Bízunk benne, hogy ennek segítségével a felső emelet és az épület külseje is megújulhat. Ugyanígy szeretnénk továbbvinni a Happy Bike programot, hogy a művelődési ház udvarát közösségi színtérré alakíthassuk át.

Fitneszpark a Béke utcában

A buszpályaudvar és a Béke utca között hamarosan megkezdjük a termelői piac kialakítását egy agrárlogisztikai pályázat keretében. A helyi és környékbeli termelők részére piaccsarnok és hűtőház létesül az elnyert 216 millió forintból. Megszereztük a volt téglagyár területét, melyet egy 470 millió forintos barnamezős beruházás keretében tesszük rendbe. A meglévő épületeket elbontjuk, egyedül a kéményt és az égető épületét hagyjuk meg. Egy közösségi teret és egy közösségi épület fogunk kialakítani, ahol nagyobb létszámú rendezvényeket tarthatunk. Jelenleg nincs erre lehetőségünk, mert a rendelkezésre álló termek kis befogadásúak.
Közel 100 millió forintot nyertünk három külterületi út felújítására. A kivitelezési szerződést már aláírtuk, így hamarosan megkezdődhet a munka. Ennek érdekessége, hogy az egyik út a Mura programban létesítendő szürke marha rezervátumhoz vezet. A Magyar Falu Program számunkra is fontos, hiszen ötezer lélekszám alatti településeknek is lehetőséget ad a fejlesztésekre. Egyik célterülete a belterületi utak, járdák felújítása, amelyre mi is pályázni kívánunk, mihelyst megjelennek a kiírások.

– Letenye idén ünnepli várossá válásának 30. évfordulóját. Milyen programokkal készülnek?
– Március 2-án tartjuk jubileumi ünnepségünket, melynek díszvendége dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár lesz. Ezzel a rendezvénnyel nyitjuk meg a Hóvirág tavaszi fesztiválunkat, ami több napon át kínál programokat. Március 7-én mutatjuk be a Letenye társasjátékot, melyben városunk értékei jelennek meg őszi képeken, hangsúlyosan a 2011-ben az Év fájának választott platánfánk – mondta végül Farkas Szilárd polgármester.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK