2024.07.19., péntek - EmíliaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bilkei Irén főlevéltárost köszöntötték 70. születésnapja alkalmából

2024. június 27. csütörtök, 19:33
Szerző: -pet-
Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban Őriné dr. Bilkei Irén nyugalmazott főlevéltárost, a Magyar Nemzeti Levéltár Zala Vármegyei Levéltárának címzetes igazgatóját.

A meglepetés ünnepségre most azért Sárváron került sor, mert a történész több mint tíz éve tart az ottani múzeumban ismeretterjesztő előadásokat a Nádasdyak, Kanizsaiak történetéről és sok más érdekes középkori témáról. A kerek évforduló alkalmából a munkatársai, barátai egy ünnepi kötettel készültek, melyet együtt adtak át Bilkei Irénnek - olvasható a Nádasdy Ferenc Múzeum Facebook-oldalán.

Bilkei Irén a születésnapi kötettel. (Forrás: Facebook/Nádasdy Ferenc Múzeum)

A bejegyzésből az is kiderül, hogy egy izgalmas könyvről van szó, melyben a Nyugat-Dunántúl történetével kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket foglalták össze a szerzők; történészek, művészettörténészek, irodalmárok. A születésnapi ünnepségen a Zala megyei levéltár munkatársai is részt vettek.

Bilkei Irén 1983–tól dolgozik levéltárosként Zalaegerszegen, 1994-től igazgatóhelyettesként, 1995-től igazgatóként, majd 2010-től főlevéltáros, címzetes igazgatóként. A munkát nyugállományba vonulását követően sem hagyta abba. Fő kutatási területe a középkor; többek között a középkori oklevelek, mint történeti források és az ezekből kiolvasható középkori életmód, egészen a 16. századig bezáróan.

Több évtizedes szakmai munkáját 2021-ben Zalaegerszegért-díjjal jutalmazta a város.
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK