2023.06.08., csütörtök - MedárdZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Bokrétaünnep a Mindszentyneumnál

2021. április 09. péntek, 19:23
Szerző: -pet-; Fotó:pP
Elérte legmagasabb pontját a Göcseji Múzeum új épületszárnyának, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpontnak az építése. A bokrétaünnepségen részt vett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is.

 Az ország lelki-szellemi épülését szolgálja

A politikus beszédében kiemelte: a türelem, a bizalom és a tett kell, hogy minden építkezés alapköve legyen. Ez volt jellemző Mindszenty József életére és munkásságára is. Az államtitkár szerint Mindszenty próféta volt. Történelmi időben, történelmi karakterről tett tanúbizonyságot, sürgetve a nemzeti egységet. Ennek szellemében épül fel a zalaegerszegi Mindszentyneum is, mely minden bizonnyal az ország lelki-szellemi épülését szolgálja – fogalmazott.

Balaicz Zoltán polgármester elmondta: a Modern Városok Program keretében 2 milliárd forintból hamarosan megújul a Göcseji Múzeum épülete, 8,3 milliárd forintból pedig felépül a múzeum új szárnya, a Mindszentyneum. Az új intézményrészben helyet kap múzeumpedagógiai terem, gyermekfoglalkoztató, konferenciaterem, restaurátorműhely, ajándékbolt, kávézó, tetőterasz és természetesen az új állandó kiállítások. Egyik a 20. századi történelemnek, valamint Mindszenty, vagyis Pehm József zalaegerszegi apátplébánosnak állít emléket. A másik pedig a kommunista diktatúra egyházüldözésére emlékezik. 

Az eseményen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő is, akik üdvözölték, hogy a terveknek megfelelően halad az építkezés. Elhangzott: amit Mindszenty tett, az ma is hat ránk. Az új múzeumi szárnnyal a város tiszteleg a munkássága és a szellemisége előtt.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK