2024.05.20., hétfő - Bernát, FelíciaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Csendes megemlékezés a gyásznapon

2020. november 04. szerda, 18:14
Szerző: -pet-; Fotó: pP
Hatvannégy esztendővel ezelőtt, ezen a napon tiporták el az 1956-os forradalmat. November 4-e 2013 óta nemzeti gyásznap, amikor a forradalom és a szabadságharc áldozataira emlékezik az ország.

 Gyertyák az 56-os áldozatokért

A járványhelyzet miatt ezúttal csak csendes gyertyagyújtásra került sor Zalaegerszegen, az Ady utcai ’56-os emlékműnél. A szűkkörű ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő mindössze néhány mondatban foglalta össze gondolatait a mécsesek elhelyezése előtt. Mint mondta: 1956. november 4-én Kádár János az orosz tankokkal szövetségben leverte a szabadságharcot. A világ egyik nagy igazságtalansága volt ez az esemény, mely azóta is fájó emlék a magyarság számára.

A küzdelemben több mint 3 ezer ember vesztette életét. A megtorlás során közel 400 forradalmárt végeztek ki, 22 ezer embert börtönöztek be, valamint 18 ezer embert internáltak, 200 ezer magyar pedig nyugatra menekült a visszatérő kommunista diktatúra és a szovjet megszállás elől.

Az emlékműnél a városvezetés, az önkormányzati képviselők, valamint az 56-os hagyományőrző egyesületek helyezték el az emlékezés mécseseit. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK