2022.12.03., szombat - FerencZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Cserszegtomaj nagyközséggé avanzsált

2017. április 27. csütörtök, 16:41
Szerző: Nemes Norbert
A közelmúltban megadatott Cserszegtomajnak, hogy felvegye a nagyközség címet. A törvényben meghatározott kemény feltételeket, szigorú kritériumokat sikerült teljesíteniük, így már használhatják e rangot adó elnevezést.

– Ezúttal nem engedélyeztetésről, vagy pályáztatásról volt szó, hanem évtizedek kemény munkájáról, az itt élők pozitív hozzáállásáról, a polgárok tenni akarásáról. A nagyközség címben mindenkinek benne van egy tyúklépése, vagy egy kenguruugrása. A nagyközségi rang elnyerésében valamennyi lakónk és telektulajdonosunk benne foglaltatik. Köszönet érte mindenkinek! – hangoztatta Bartha Gábor polgármester. – Már húsvét előtt takaros portákkal és szépen rendezett közterekkel találkozhattak mindazok, akik Cserszegtomajon jártak. Ez nem újdonság, hisz a nagyközség településüzemeltetési csoportja évek óta precíz feladatellátással teszi vonzóvá a község utcáit, zöldfelületi sávjait. A falu működését biztosító csoport a logisztikát kézbentartó vezetőjével, a polgármesteri hivatallal jó partneri együttműködésben, évek óta eredményes munkát végez. Az ő példamutatásuk hullámzik végig az itt lakók, a fészket rakók, az otthont teremtők körében is.

Bartha Gábor polgármester (j) Cserszegtomaj nevében megköszönte Manninger Jenő (b) falusegítő munkáját.

A Közép-Európa legnagyobb területét magában foglaló nagyközségben a természet rendjét figyelve lenyírtuk a füvet, megmetszettük a fákat, ám a porták előtti utcaszakaszok rendben tartását nálunk is a polgároknak kell elvégezniük. Senki helyett nem vállalhat föl a közösség többi tagja külön feladatot, extra terhet. Mindenkinek jobban oda kell tennie magát a házak előtti árokszakaszok rendezésében, a bokrok, fák, kilógó ágak visszanyesésében.

– Milyen teendők elvégzésére fókuszálnak?
 – Komoly feladatot jelent a posta előtti, mintegy kétszáz négyzetméteres útszakasznak a főidény előtti rendbetétele. Rendezni kell az épület előtti területet, ez az egyik leglátogatottabb helyszín. A kőhátról érkező csapadék elvezetését az egész utcában szeretnénk hosszú távra szólóan megoldani. Az elmúlt évtizedek alatt falunkban sikerült olyan vonzó életteret létrehozni, ami folyamatosan fejlődik. Már ebben a negyedévben is kilenc újszülött születésének örvendhettünk.

Az ifjúság szívesen marad itt, a fiatalok előszeretettel raknak fészket és Cserszegtomajt a legtöbben otthonukként nevezik meg. Nagy öröm, hogy a mostanság családi házépítésbe kezdő, gyereket is vállaló, harmincas éveiben járó házaspárok mind a falu szülöttei.  Tanulmányukkal, munkájukkal összefüggésben tettek ugyan egy vargabetűt a világban, de visszakanyarodtak, és itt képzelik el jövőjüket, mert itt, vagy a környéken találtak munkát, otthont. Ismét pályázunk a humanitárius valamint az idős-barát település címre.

Cserszegtomaj nem egy klaszszikus, egyutcás település, ezért a további célok kitűzéséhez is bölcs összefogásra, a feladatok jól átgondolt elvégzésére, a szükséges szolgáltatások optimális bővítésére van szükség. A tiszta levegő, a jó életkomfort az alap, innen kell még előbbre jutni. Az önkormányzat folyamatosan segítséget kap a járási hivatal foglalkoztatási osztályától a tartósan munkanélküliek közmunka programjában. A program nálunk láthatóan eredményes, hisz az elmúlt három-négy esztendő alatt öt-hat dolgozó is visszakerült a versenyszférába. A jogszabályváltozásokat követjük, a szabályoknak, törvényeknek megfelelünk.

Az iskolát többszörös fenntartócsere után sikerült a KLIK-nek átadni, de továbbra is teljes mellszélességgel az intézmény mögött állunk. Az óvoda, bölcsőde jogszabályváltozásaiba sem tört bele a bicskánk. Az idősek ellátását, a családsegítést is szakmai és emberi helytállással végezzük nap mint nap. Elvárás hogy a 20 négyzetkilométeres település biztonsággal, gördülékenyen, hitel felvétele nélkül működjön.
Az adófizetők nagy számának és teljesítményének köszönhetően minden évben képesek vagyunk fejlődni, minőségi fejlesztésekbe belefogni. Előkészítés alatt állnak olyan beruházások, amelyek a közterületek szépítését jelentik. Faluszerte tervben van az árkok rendezése, a csapadékvíz-elvezetés biztosítása, aszfaltburkolatok építése, járdafelületek létesítése.

A vajdasági Adorján küldöttségét első ízben köszöntötték
a cserszegtomaji képviselők Cserszegtomajon.

– Mi újság a pályázatok terén?
– Pályázati segítséggel, 250 millió forintos beruházással az iskola 2013-ban megújult. A közel huszonötmilliós ökopark is jól betölti a funkcióját, örömteli, ahogy az iskolások és az óvodások a közparkban ismereteket szereznek, kikapcsolódnak. Játszótér is épült az utolsó hét évben. Cserszeg-tomaj adóévi mutatója magas, az érvényben lévő pályázati szerkezet a legtöbb esetben nem a mi extrém településszerkezetünkre lett kitalálva, sajnos sokszor már a kiírásokba sem férünk bele. Folyamatosan dolgozunk, hogy a beadott pályázatainkkal kapcsolatban sikereket tudjunk felsorolni. Szeretnénk azért egy TOP-os pályázaton megnyerni a napi 80–100 adag meleg étel házhoz szállítására alkalmas gépjárművet, és útfelújításban is segítség lenne.  

– Az önkormányzati törvény egyértelműsíti, hogy a civil szervezeteket az önkormányzat segíteni köteles…
– Ezt mi nem csupán törvényi előírásként kezeljük. A rendelkezésre álló hatmilliós keretet jól átgondolva osztotta szét testületünk a jelentkezők között. Ötvenezer és 900 ezer forint között jutott a sportegyesület szakosztályainak, az egyházi közösségeknek, a kultúrköröknek, a hagyományőrzést ápoló és a 29 helyi gimnazista diákot is segítő keszthelyi egyesületeknek is.

– Sikeres volt a falunapi vigalom?
A sportpályánk melletti rendezvénytéren ünnepeltük a hagyományos falunapot. A nagyközségi cím elnyerése, a pálinkamustra legkiválóbb italai, a pörköltfőző verseny egyéni és csoportban induló ízmesterei voltak a középpontban. Megköszöntük Manninger Jenő országgyűlési képviselő munkáját, mellyel segíti falunkat a fejlődésben. Első ízben köszöntöttük a vajdasági Adorján falu küldöttségét, ami egy barátság kezdete.  Egyre nagyobb az igény arra, hogy helyi baráti társaságok kvaterkázás közben megkóstolják és megkóstoltassák a saját készítésű pálinkájukat, gratulálunk a pálinkamustra nyertes résztvevőinek. Színvonalas műsorokat élveztünk, köszönet a helyi kultúrkörök, fellépők felkészültségének. Sztárvendégeink komoly élményt adtak minden vendégünknek. A bál az éjszakába is beleszaladt, jó hangulatban erősítette közösségeink összetartozását. A falunap szép, méltó rendezvénye volt a nagyközségi cím megünneplésének..
 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK