2023.06.04., vasárnap - BulcsúZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Disznótoros kolbásztöltő versennyel

2022. december 19. hétfő, 15:22
Szerző és fotó: Antal Lívia
A decemberi felsőrajki vásár keretében kézműves kirakodó vásárral, disznótorossal és kolbásztöltő versennyel várták a vendégeket a településen. A közéleti szereplők immár hagyományos év végi összejövetelén részt vett dr. Sifter Rózsa főispán, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere valamint a környék településeinek vezetői. A rendezvény házigazdája Vigh László miniszteri biztos, Zala megye 1-es számú választókerületének országgyűlési képviselője volt.

A felsőrajki termelői vásárt tíz évvel ezelőtt nyitották meg létrehozói azzal a szándékkal, hogy a helyi és környékbeli termelőknek és kézműveseknek lehetőséget biztosítsanak az árusításra. Azóta minden hónap utolsó szombatján árusok gyűlnek össze a rajki vár udvarán létesített pajta alatt. Az alapítás évfordulóját minden évben nemzetközi és térségi vásárral, kulturális és gasztronómiai seregszemlével ünneplik meg, amely idén, 2022-ben tizedik volt a sorban, idézte fel Vigh László. A karácsony és a szilveszter miatt a decemberi termelői vásárt a hónap közepén tartják, amit már több éve összekötnek a tradicionális disznótorossal. Kiemelte, az esemény az önkéntesség szép példája. Idén is felajánlásként kaptak a két sertést, amelyeket László Tímea főszakács és csapata dolgozott fel. Két napon át serénykedtek ingyen, hogy a rendezvényen disznótoros húsos káposztával, hurkával, kolbásszal, főtt és sült krumplival valamint savanyúsággal kínálják meg a vendégeket. A távozókat pedig kocsonyával. Az országgyűlési képviselőtől azt is megtudták, hogy a hideg kocsonyát forró krumplival kell elfogyasztani.

A disznótoros ebéd előtt Rudi Péter plébános kért áldást. Dr. Sifter Rózsa főispán arról beszélt, hogy az elmúlt évekbeli összefogás meghozta sikerét a választási eredményekben, ebből adódóan azt is, hogy a Zala megyei és zalaegerszegi fejlesztések gördülékenyen haladnak, amelyekkel a jövőt építik. Mint fogalmazott, egyéni sikereket el lehet érni ideig-óráig, nagy eredményeket viszont csak összefogással, amit a miniszterelnök is méltatott a zalaegerszegi Mindszentyneum átadásán. Ez az elkövetkezőkben is kötelezi őket, segíteni kell egymás munkáját. Végül boldog karácsonyt és új évet kívánt mindannyiuknak.

Az advent jegyében megrendezett találkozóval nemcsak a munkatársi kapcsolat, hanem a barátság és a közösségek ápolását is fontosnak tartja Vigh László, mondta köszönetképpen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere. Kiemelte, a megye attól tud erős lenni, hogy összefognak, és egy irányba húznak a közös célok megvalósításáért. A szövetség, amelyben együtt dolgoznak, és amely számos eredményt hozott már a következő évtizedekben is követendő példa arra, hogy a megye falvai és Zalaegerszeg csak együttműködéssel tud haladni, előbbre jutni.

A disznótoros elmaradhatatlan eseménye volt idén is a megyei közszereplők közötti vidám kolbásztöltő verseny, amelyben (a fotó alapján balról jobbra) Horváth Attila, a Zalai Hírlap főszerkesztője, Bali Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere, dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, Vigh Lászlóné, Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár, dr. Sifter Rózsa főispán és Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió ügyvezetője vett részt.

Bali Zoltán és dr. Sifter Rózsa alkotta párosnak sikerült elsőként megtölteni a kolbászt, második lett dr. Birkner Zoltán és Keszthelyi Nikoletta, harmadik lett Horváth Attila és Frauenhoffer Márta.

A rendezvényt a Közép-Zala Gyöngyszemei Vidékfejlesztési Egyesület, a Szent Imre Általános Iskola valamint a felsőrajki önkormányzat szervezte meg.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK