2021.07.28., szerda - SzabolcsZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szemléletformáló egészségfejlesztés

2018. március 03. szombat, 16:26
Szerző és fotó: Antal Lívia
Micsoda öröm egy kimerítőnek tűnő futás után célba érni! A rendszeres testmozgás fontosságára is felhívják a figyelmet a Zalaegerszegi Járási Egészségfejlesztési Irodában (EFI), melynek kialakítására több mint 85 millió forintos támogatást nyert el a Szent Rafael Kórház.

Keszthely és Lenti mellett végre Zalaegerszegen is megnyílhatott az egészségfejlesztési iroda, mely a megyeszékhely és a térségéhez tartozó 85 településen látja el feladatát – fejezti ki örömét dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója. Mint mondta, a kórház stratégiai tervében 2015 óta szerepel a lakosság egészségkultúrájának, egészségtudatos magatartásának, nemkülönben egészségi állapotának javítása, amit eddig saját forrásból megvalósított rendezvényekkel igyekeztek szolgálni. Az elnyert pályázati támogatás tíz százalékából alakítják ki a nővérszálló földszintjén az irodát, a foglalkozásoknak helyet adó közösségi teret, valamint ebből vásárolják meg a szükséges tárgyi eszközöket. A fennmaradó összeget a működtetésre illetve a szakmai program megvalósítására fordítják a projekt kétéves megvalósítási és hároméves fenntartási időtartama alatt.

Balaicz Zoltán, dr. Halász Gabriella, dr. Bujtorné Kölkedi Ibolya, az EFI szakmai vezetője, dr. Sifter Rózsa,
dr. Ágostonné Kovács Ildikó irodavezető és Vigh László

Többek között rendezvényeket szerveznek a rendszeres testmozgás, a helyes táplálkozás, valamint a betegségek korai felismerését szolgáló szűrések népszerűsítésére. Zalalövőn és Pacsán betegklubot hoznak létre a szív és érrendszeri megbetegedésekben, valamint a cukorbetegségben szenvedők számára. A mentális egészségfejlesztés területén pedagógusoknak, gyerekeknek és szülőknek kínálnak foglalkozásokat. Céljaik elérése érdekében partnerkapcsolatokat alakítanak ki helyi önkormányatokkal, házi orvosokkal, civil szervezetekkel, oktatási intézményekkel.

A sajtótájékoztatón dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszönetét fejezte ki Vigh László országgyűlési képviselőnek, aki, mint mondta, élharcosa az egészségügyi fejlesztéseknek, és Balaicz Zoltán polgármesternek, aki ugyancsak szívén viseli az ezen a területen megvalósuló fejlesztéseket. Hozzászólásában a kormány az alapellátás és népegészségügyi ellátás minőségét javító intézkedéseit ismertette, közte megemlítve azt, hogy eddig 61 egészségfejlesztési iroda (EFI) létesült az országban.

Az egészségfejlesztő iroda munkatársai

Balaicz Zoltán polgármester arról beszélt, hogy az iroda létrehozása megegyezik az önkormányzat törekvéseivel, miszerint fejlődjön a lakosság egészségkultúrája. Vigh László országgyűlési képviselő személyes példáját hozta szóba. Mint mondta, évek óta köszönti a megye első újszülöttjét, rendszeres véradóként másokat is erre buzdít, és nyáron kerékpáros túrára invitálta a körzetébe tartozó települések vezetőit, lakóit.

A március elsejétől működő iroda végleges helyének kialakításáig, a Mentálhigiénés Központ egyik helyiségében kapott helyet. Itt is számos szolgáltatásokkal várják az érdeklődőket a munkatársak, akiknek munkáját szakorvosok, szakdolgozók segítik.

(A kezdő fotó illusztráció, a tavaly májusi Futás a koraszülöttekért jótékonysági programon készült.)

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK